Standpunkt: Smøgerne væk fra indgangene

Udgivet:13. september 2023, 09.07

Læsetid:2 minutter

Vibeke Larsen. Foto: Henrik Ole Jensen

Vibeke Larsen
Chefredaktør

Jeg risikerer med denne uges Standpunkt at komme til at lyde som en sur eksryger, der bare har travlt med at være efter dem, der ryger.

Men lad mig dog indledningsvis lige slå fast, at jeg nu rent faktisk meget sjældent sådan for alvor er decideret sur. Måske lige med undtagelse af, når FCM spiller dårligt.

Men det er korrekt, at jeg er eksryger og for mange år siden røg alt for meget. Hver eneste dag. I alt for mange år.

Men jeg stoppede. Og jeg glæder mig stadig over den dag i 2009, hvor jeg efter et langt og især mentalt tilløb kvittede smøgerne og »ikke har set mig tilbage gennem mine egne røgringe siden«. Jeg kan kun anbefale det.

Mit ærinde i dag er dog hverken at være en sur eller frelst eksryger, der vil pege fingre ad folk, der ryger. Jeg vil snarere kalde mig irriteret. Jeg skal ikke blande mig i, om folk ryger. Men jeg vil godt mene noget om, hvor folk ryger. Og bede om blot en lille smule hensyntagen til alle os andre. Blandt andet ved indgange til offentlige steder, hvor der er mange mennesker.

Jeg er pænt træt af at være tvunget til at skulle bane mig vej gennem røgtåger eller være passiv ryger på steder og i sammenhænge, hvor jeg ikke burde være det, eller hvor jeg ikke bare lige kan gå et andet sted hen for at blive fri for andres røg og damp.

Sådan er det for eksempel på Herning Station, hvor askebægrene er placeret lige uden for indgangsdørene. Med det resultat, at der ryges rigtigt meget lige der, hvor folk skal ind og ud eller står og venter i forhallen eller ude ved busser og holdeplads. Det er irriterende for mange af de mange mennesker, der hver dag færdes på stationen, at folk ikke kan gå lidt længere væk fra indgangene for at ryge. Der er trods alt plads på det store område.

Eller tag for eksempel hovedindgangen til Regionshospitalet Gødstrup, hvor nogle mennesker nærmest ikke når ud af svingdøren, før de får tændt en cigaret. Og hvor der i modsat retning ankommer folk, som partout skal have det sidste sug med, lige før de går ind gennem svingdøren til hospitalet. Så på arealet foran hovedindgangen samler rygende patienter og besøgende sig og pulser løs, så andre næsten ikke kan få luft.

Det er ikke i orden ved indgangen til et hospital, hvor så mange mennesker - i sagens natur også mange syge eller svækkede - hele tiden passerer til og fra.

Det kan vel ikke være så vanskeligt at tage hensyn til andre og gå over og ryge i det rygeområde, der trods alt er etableret i nærheden. Så vi kan få smøgerne væk fra indgangen.

Hvad mener du?

Hej, jeg hedder Vibeke Larsen. Har du en mening om eller kommentar til Standpunkt, er du velkommen til at kontakte mig på min mail vib@herningfolkeblad.dk

Indlæser debat