Lars Løkke Rasmussen er ældrefjendsk

Udgivet:19. november 2022, 08.39

Læsetid:2 minutter

Erling Askjær Jørgensen. Foto: Flemming Hansen

Af Erling Askjær Jørgensen. Klintholmvej 13 Tjørring

PENSION Et af forslagene fra Moderaterne, Lars Løkke Rasmussens nystiftede parti, er, at folkepensionen skal afskaffes ad åre og afløses af, at borgerne selv skal spare op til deres alderdom.

Systemet med folkepension til alle, når man har nået den fastsatte alder, er solidarisk og helt i overensstemmelse med de fleste danskeres solidaritetsholdning. Efterfølgende er der også kommet det supplerende med Arbejdsmarkedets tillægspension.

Nogle borgere når ikke at nyde ret meget gevinst ved at have indbetalt til ATP og folkepensionsbidrag gennem mange år. Tidlig død er så årsagen. Andre bliver meget gamle og får større gevinst ved at modtage folkepension, udbetalinger fra ATP og fra eventuelle private pensionsforsikringer.

Hvis man ikke lever ret længe efter at have nået folkepensionsalderen, og man er gået bort, har man ikke mulighed for at ærgre sig over, at man ikke fik mange år som folkepensionist. Folkepensionen er et solidarisk tryghedsskabende system og afløste for mange år siden aldersrenten til de svageste.

Det, Lars Løkke foreslår, er, at de borgere, der har højeste lønninger, ja de kan indbetale meget til deres private pensionskonto. De med de laveste indtægter vil ikke have mulighed for at indbetale så meget. Det, Lars Løkke foreslår, er det absolut mest højreorienterede, kapitalistiske, man kan forstille sig. Og det er ældrefjendsk af værste skuffe.

Man kan læse sig til, at folkepensionen, som den kendes i dag, koster statskassen brutto omkring 150 milliarder kroner årligt. Selvsagt et gigantisk beløb. Rent faktisk er folkepension en skattepligtig indtægt, hvoraf folkepensionister betaler indkomstskat, som hele befolkningen gør.

Hvis det er folkepensionister, som har meget høj egen formue, er det meget begrænset, hvad man får ud af den folkepension, som i grundbeløb er lige højt til alle, men dog differentieret om man er enlig eller lever i parforhold. Netop nu kan man på Skats hjemmeside se sin forskudsopgørelse på, hvor meget skat man skal betale i år 2023. Her ses det, at vi folkepensionister også betaler skat.

Hvis man som folkepensionist går i supermarkedet og køber for 500 kroner mad og andre livsfornødenheder er 100 kroner ud af de 500 moms, som går direkte retur til statskassen. Løn til ansatte i supermarkedet er også en del af det, folkepensionisten betaler for sit varekøb, og selvsagt har nogen produceret varerne. Både mad og alt det andet kommer jo ikke af sig selv frem til hylder og kølediske i supermarkedet. Hvis man bruger en del af sin folkepension til julegaver til børnebørn, er det tilsvarende, at en del af varens pris ryger lige i statskassen.

Og således kan jeg blive ved vedrørende folkepensionistens brug af el, vand og varme plus boligudgifter inklusiv ejendomsskatter. Og hvis vi tillader os at have bil, så er her den største del, noget der ryger tilbage i statskassen. Alle sammenhænge burde Lars Løkke Rasmussen kende og vide, at folkepensionisterne forbrug hele vejen rundt er del af det, som holder hjulene i gang i vort fælles samfund. Jeg var på arbejdsmarkedet i 52 år og er nu 89 år.

Indlæser debat