Internetbehandling for helbredsangst

25. maj 2020, 12.23

Foto: Henrik Ole Jensen

MIDTJYLLAND Patienter fra hele landet har nu mulighed for at få internetbehandling for helbredsangst opstået i forbindelse med covid-19. Det oplyser Aarhus Universitetshospital i en pressemeddelelse.

Helbredsangst er en tilstand, hvor man i sygelig grad er optaget af sit helbred og frygten for at blive ramt af alvorlig sygdom. Under normale tilstande er cirka en-to procent af befolkningen ramt i en grad, som kræver behandling. Men i forbindelse med covid-19 er der tilsyneladende flere mennesker, som oplever symptomer på helbredsangst. Og mennesker, som i forvejen lider af helbredsangst, kan opleve en forværring af de symptomer, som de allerede havde.

På nuværende tidspunkt er der begrænsede muligheder for specialiseret behandling af helbredsangst, og mange vil derfor have svært ved at få den hjælp og behandling, som de har behov for.

- På Aarhus Universitetshospital har vi flere års erfaring med at behandle helbredsangst via et internetbaseret behandlingsprogram, og forskning har vist god effekt af behandlingen, siger Per Fink, der er ledende overlæge på Funktionelle Lidelser på Aarhus Universitetshospital, i pressemeddelelsen.

Behandlingen består af et 12-ugers selvhjælpsprogram med moduler bestående af tekst, videoer og øvelser, hvor man samtidigt løbende har kontakt med en psykolog via sin computer eller tablet. Programmet er baseret på kendte og velafprøvede psykologiske principper fra ACT (Acceptance and Commitment Therapy), som er en nyere form for kognitiv adfærdsterapi.