Standpunkt: Vælgerne vil have sundhed - og klima

Udgivet:07. september 2022, 13.08

Læsetid:2 minutter

Vibeke Larsen. Foto: Henrik Ole Jensen

Vibeke Larsen
Chefredaktør| vib@herningfolkeblad.dk

Analysevirksomheden Megafon undersøgte for en måned siden for TV 2 og Politiken, hvad de vigtigste emner i den kommende folketingsvalgkamp skal være.

Ikke ud fra politikernes synspunkt, men set fra vælgernes side.

Et repræsentativt udsnit af vælgerne blev ud fra en liste med 19 emner bedt om at vælge »de to vigtigste politiske temaer for dig, hvis du skulle sætte dit kryds ved et folketingsvalg om tre uger.«

Temaet »hospitaler og sundhed« topper listen. 33 procent af de spurgte vælgere peger på det emne, som det vigtigste. Dernæst følger »miljø og klima« med 24 procent, »økonomi« med 22 procent og »psykiatri« med 16 procent. Nederst på vælgernes dagsorden lå i den måling blandt andet »beskæftigelse,« »ligestilling« og »trafik og transport.«

Også i en spritny undersøgelse, der er offentliggjort her til morgen, og som Voxmeter har foretaget fra 29. august til 4. september for Ritzaus Bureau, er det sundhed - herunder sygehuse, læger og psykiatri - som er vigtigst for vælgerne. Lige i haserne følger klima og miljø.

I den undersøgelse blev deltagerne bedt om at pege på de tre vigtigste emner til valget. 37 procent peger på sundhed som et af de tre. Det er en markant stigning siden maj, hvor knap 26 procent i en lignende undersøgelse pegede på sundhedsområdet som det vigtigste.

I den nye Voxmeter-undersøgelse peger 36 procent på »klima og miljø« som et af de tre vigtigste temaer - mod 37 procent i maj. Og mon ikke galopperende energipriser og manglende forsyninger samt synligt stigende klimaforandringer også vil sætte sit præg på valgkampen, selv om meget er dikteret af globale forhold.

Jeg synes ikke, det er overraskende, at de gigantiske udfordringer i vores sundhedsvæsen fylder så meget for danskerne. Med coronaindsats, sygeplejerskestrejke, slidt personale, forsinkede, udfordrede og fordyrede sygehusbyggerier, lange ventelister, mangel på læger, sygeplejersker og andet sundhedspersonale samt på læger i yderområderne, stigende pres på psykiatrien og så videre og så videre, er der da også nok at tage fat på politisk.

Selv om meget kan nå at ændre sig hen mod et valg og i en valgkamp, er de her undersøgelser en god indikator på, hvad der optager befolkningen, og hvad vi danskere synes, politikerne skal koncentrere sig om - og modsat ikke behøver bruge så meget krudt på - i valgkampen.

Og så er det ikke mindst en markant pejling på, hvilke store samfundsudfordringer og -opgaver, vi ønsker, at politikerne forholder sig til og gør noget ved.

Nu og i den kommende valgperiode.

Hvilke to emner er vigtigst for dig i den kommende valgkamp? Skriv din mening herunder

Indlæser debat