Debatindlæg: Har Herning Kommune samfundssind?

19. maj 2020, 15.28

Michael Thomsen er byrådskandidat for SF i Herning Kommune. Foto: Privatfoto

BØRN Dorte West henstillede til samfundssind onsdag 6. maj, da hun på børne- og familieudvalgets vegne bekendtgjorde, at børnefamilier i Herning ikke kunne få refusion for, at på opfordring ikke at have sendt sine børn i daginstitution eller SFO.

Jeg forstår udmærket begrebet samfundssind, når det gælder om at overholde myndighedernes hygiejne anbefalinger, eller at vi ikke skal hamstre i supermarkederne for, at der skal være lige adgang til fødevarer for alle.

Men at bruge ordet samfundssind i forbindelse med, at forældre ikke kan modtage refusion i modsætning til borgere i flere andre kommuner, for eksempel Ikast-Brande Kommune, er skudt ved siden af, synes jeg.

At bruge udtrykket i denne her forbindelse kan i mine øjne kun være for at undgå kritik, da ingen vil have skyld for ikke at ville udvise samfundssind.

Alle kommuner er jo blevet lovet af Børne- og undervisningsministeren, at kommunerne bliver kompenseret af staten ved de kommende forhandlinger mellem staten og KL. Så det ville dreje sig om, at Herning Kommune skulle lægge pengene ud, og så senere få dem tilbage fra staten, men der satte kommunen hælene i.

Kommunen kan jo ikke mangle penge, da der er en kassebeholdning på over 500 millioner kroner, skolerne, som SFO hører ind under, havde i 2019 et overskud på omkring 50 millioner kroner, og Herning får i årerne fremover tilført 40,4 millioner kroner gennem den nye udligningsreform. Så hvorfor er det, at kommunen ikke vil holde hånden under børnefamilierne, når staten vil dække refusionen?

Det kan undre meget, at de forældre, der har ydet kæmpe samfundssind og fulgt institutionernes eller SFO’ernes anbefaling, står tilbage med en lang næse. De har holdt børnene hjemme med hjælp fra familiernes netværk, fordi der var store personale og pladsmæssige udfordringer. De kan ikke få kompensation, selvom Herning Kommune udviser samfundssind i andre tilfælde. Når de for eksempel vil hjælpe Midttrafik og de professionelle sportklubbers likviditetsproblemer samt udviser samfundssind til virksomheder ved at fremrykke betalinger og nye anlægsopgaver.

Men kommunens samfundssind stopper altså ved børnefamilierne. Mange børnefamilier er hårdt presset, måske blevet ramt af arbejdsløshed og kunne godt have brugt den hjælpende hånd, staten har givet, men Herning Kommune forhindrer så børnefamilierne i at modtage den fremstrakte hånd.

Jeg har et barn i SFO, og for et års tid siden blev vi forældre bedt om om ikke at vise samfundssind så kommunesind, da prisen steg fra knap 700 kroner til knap 1700 kroner. Prisstigningen skyldtes, at der manglede penge til familiepleje og andre områder inden for det specialiserede børneområde. Altså skulle forældrene betale ekstra for noget helt andet end det fritidstilbud, de har tilvalgt til deres barn. I min verden skal en brugerbetaling gå til det, man vælger at bruge, og skattepenge er til det store fællesskab betalt af alle. Derfor skulle de penge, der manglede på for eksempel familiepleje været dækket over skatten og ikke af en brugerbetaling for noget helt andet.

En skam at vi børnefamilier i Herning ikke bor i Ikast, når de i deres kommune bliver anerkendt for deres samfundssind i modsætning til i Herning Kommune.

Læs også
Herning Kommune bør udvise samfundssind og tilbagebetale forældrebetaling