Taler vi for lidt om flid?

Udgivet:20. juni 2022, 11.51

Læsetid:2 minutter

Troels Ravn Klausen. Foto: PR-foto

Af Troels Ravn Klausen. partner Konsulenthuset MidtVest

ARBEJDSLIV God gammeldags flid, det at putte rigtig mange timer i noget, man brænder for.

I de seneste måneder har jeg i det midt- og vestjyske været til generalforsamlinger og oplæg i erhvervsforeninger. To historier har brændt sig fast i mit hoved:

Den virksomhedsleder, der sagde til en borgmester, der gerne ville skyde en video med ham op til valgkampen: »Hm, egentlig har jeg ikke tid til sådan noget, men du kan komme ud på fabrikken mellem 05.00 og 07.00 lørdag eller søndag, der er jeg der altid.«

Den virksomhedsleder, der fortalte mig, at han har 2 drenge, og han har i de 10 år, de gik i folkeskole, været med til én skole-hjem samtale. De øvrige gange faldt det sammen med, at han selv rejste kloden tynd for at sælge hans idé.

Jeg ved det: Mennesker har alle dage vekslet økonomisk fremgang til fritid. Kig på arbejdstiden historisk set, det er entydigt.

Jeg ved det: Vi har store problemer med stress.

Jeg ved det: Der pågår lige nu en spændende debat om firedages arbejdsuge. Jeg er åben, hvis evidensen viser, at vi reelt set kan nå det samme eller ligefrem mere, så sæt i gang.

Ud fra et lønmodtager perspektiv, giver disse ting mening. Jeg har al mulig sympati for al snak om work-life balance, sluk din pc om aftenen og i weekenden, deltag i dine børns liv. Jeg er selv én af dem.

Når det er sagt, tror jeg også bare, at vi skal blive bedre til at tale om de folk, der skaber virksomhederne og løber dem i gang, det er ikke gjort med 37 timer.

Jeg tror, vi taler lidt for lidt om flid, og vi bruger lidt for lidt tid på at anerkende de virksomhedsskabere, der er så mange af i Midt- og Vestjylland.

Dygtige og myreflittige købmænd med i hvert fald ét fællestræk: De knokler.

Hatten af for jer, uden jer havde vi ikke et rigt velfærdssamfund, som kan fordele goderne.

Det er nemlig jer, der har skabt disse goder ... sammen med jeres dygtige medarbejdere.

God sommer.

Indlæser debat