Flertal vil stoppe udrejsecenter på Langeland - men regeringen kan selv bestemme

Partierne i blå blok og regeringens støtteparti SF er enige om et beslutningsforslag, der skal stoppe udrejsecenter på Langeland, siger Venstre

20. maj 2021, 14.45

KÆRSHOVEDGÅRD Partierne i blå blok er enige om et beslutningsforslag, der opfordrer regeringen til at stoppe udrejsecentret på Langeland og i stedet indkalde partierne til forhandlinger. Det siger Venstres medlem af Udlændinge- og Integrationsudvalget Morten Dahlin.

- Vi mener, at det er en dårlig løsning at placere en masse udviste kriminelle på Langeland. Det er dårligt for øens beboere og deres tryghed. Det er dårligt for turismen og for erhvervslivet, siger Morten Dahlin.

Blå blok får opbakning fra SF, udtaler partiets politiske ordfører Jacob Mark.

Morten Dahlin (V) mener, at placeringen på Langeland er særlig problematisk, fordi det er et område af landet, der fortsat har det svært.

- Det er ikke at sparke på én, der ligger ned. Det er at sparke på én, der er ved at rejse sig. Det, synes vi, er en dårlig beslutning, siger Morten Dahlin.

Før valget i 2019 var Venstre-regeringens løsning at placere et nyt udrejsecenter på den ubeboede ø Lindholm i Stege Bugt. Og det er fortsat den bedste placering, mener Venstre og andre partier i blå blok.

I beslutningsforslaget skriver de blå partier dog mere åbent, at regeringen skal stoppe planlægningen af udrejsecentret på Langeland og i stedet indkalde Folketingets partier til drøftelser.

Selvom SF er kritisk over for placeringen på Langeland og også har opfordret regeringen til at finde alternativer, så har alle regeringens støttepartier tidligere afvist placeringen på Lindholm.

Regeringen kan køre solo

Det er imidlertid regeringen, der bestemmer, hvor udrejsecentret skal placeres, oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet til Ritzau.

Regeringen skal med andre ord ikke ud og finde et flertal i Folketinget for at kunne finde et sted til udrejsecentret.

Langeland Kommune har brug for indtægter fra turisme, og for at flere bosætter sig på øen. Regeringens beslutning hjælper ikke på det ifølge kommunalbestyrelsen.

Det kommende Udrejsecenter Holmegaard i den sydlige del af Langeland skal huse enlige personer på tålt ophold samt udlændinge, der for eksempel er blevet udvist, fordi de er til fare for statens sikkerhed, eller fordi de har begået kriminalitet.

Også politikere på Christiansborg har udtrykt kritik af beslutningen om at placere udrejsecentret på Langeland.

SF’s udlændinge- og integrationsordfører, Carl Valentin, sagde tidligere torsdag, at han efterlyser mulige alternative placeringer. Gerne i et område med flere ressourcer.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) sagde onsdag, at kritikken ikke kom bag på ham.

- Det er klart, at hvis man bor på Langeland, så synes man, Sydsjælland havde været en bedre placering.

- Og hvis man bor på Sydsjælland, så synes man, Langeland er en bedre placering, sagde han.

Mattias Tesfaye tager torsdag til Langeland for at tale med de lokale om beslutningen ved et borgermøde.

Det kommende udrejsecenter på Langeland skal være med til at mindske den utryghed på grund af kriminalitet, som naboerne til Udrejsecenter Kærshovedgård uden for Bording længe har oplevet.

Regeringen har sagt, at den vil kigge på kompensation til erhvervsdrivende og borgere på Langeland, som ønsker at installere ekstra sikkerhed i deres hjem eller butikker, når de afviste, kriminelle udlændinge kommer til øen.