Tyske ministre vil hente viden i Herning

Tre undervisningsministre fra Tyskland skal på studietur til Via

15. september 2021, 10.39

Rasmus Bergstedt fra VIA skal på fredag fortælle tre tyske ministre om digitale læremidler. Foto: PR-Foto

UNDERVISNING Via University College i Herning får fint besøg på fredag. Undervisningsministrene fra tre tyske delstater, repræsentanter fra den samlede tyske undervisningssektor og formændene for nogle af de største tyske fonde hos blandt andet Siemens, Bosch og Deutsche Telekom kommer på studietur for at lære, hvordan Danmark skaber læring og trivsel på skolerne med digitale læremidler og nye motiverende undervisningsformer.

Den tyske delegation på cirka 20 personer skal hente viden og inspiration om det digitale område, der er meget længere fremme i Danmark end i Tyskland. Eksempelvis har coronakrisen vist, at Tyskland, som det ser ud i dag, slet ikke er gearet til onlineundervisning af skoleelever.

Læring med virtual reality

Den tyske delegation tager til A.I. Holms Vej på et fire timers besøg hos Vias Center for Undervisningsmidler, hvor der er lagt et stramt program for at give indblik i det setup herhjemme, der understøtter skolernes digitale udvikling.

- Det tyske skole- og uddannelsessystem er på visse områder ikke på højde med det danske, når det kommer til digitalisering, og forbundsstaten har svært ved at skabe de nødvendige rammer for en gennemgribende digitalisering. Derfor giver det rigtig god mening, at Tyskland kigger til Danmark for at få viden og inspiration på det digitale område, lyder det i en pressemeddelelse fra Rasmus Bergstedt, der er pædagogisk leder ved centret i Herning.

Tyskerne kommer blandt andet for at høre, hvordan centret tilbyder skoler en bred vifte af digitalt undervisningsmateriale, som de kan rekvirere gratis. Gæsterne hører også om den digitale udvikling på skolerne i Danmark. Og de får mulighed for selv at afprøve og opleve, hvordan Virtual Reality, kodning og teknologier på tværs af skolefag kan understøtte og pædagogisk fremme skoleelevernes læring, motivation og trivsel.

Delegationen sydfra får tillige en beretning fra skolelederen og lærere på Ikast Østre Skole, der fortæller, hvordan skolen ruster eleverne med kompetencer til det 21. århundrede - blandt andet gennem et læringsmiljø, der giver digitale færdigheder, og gennem tæt samarbejde med Center for Undervisningsmidler hos Via i Herning.

Undervisningsministrene fra Brandenburg, Schleswig-Holstein og Rheinland-Pfalz får sammen med den øvrige delegation desuden indblik i, hvordan Via med kurser og efteruddannelser kompetenceudvikler lærere på det digitale felt – eksempelvis til at undervise virtuelt og til at undervise elever i teknologiforståelse.

Håb om samarbejde

Programmet byder også på oplæg om, hvordan det digitale er integreret i læreruddannelsen i Danmark, og hvordan der herhjemme bliver forsket stadig mere i gode veje til digital udvikling på skoler og uddannelsesinstitutioner.

Endelig møder den tyske delegation Vias rektor og digitaliseringsdirektør. De forklarer, hvordan Via realiserer sin digitale strategi om at klæde Vias studerende - der læser til blandt andet lærer, pædagog, sygeplejerske, socialrådgiver, ingeniør, bygningskonstruktør og designer - på med digitale kompetencer, der matcher arbejdsmarkedets behov nu og i fremtiden.

Rasmus Bergstedt finder det sandsynligt, at studieturen fører til et samarbejde, hvor Via bliver inddraget i at opkvalificere tyske lærere med kurser og efteruddannelser inden for digitalisering.

Indlæser debat...