Billedhuggeren Eva Sørensen fra Herning er død

En af Hernings største kunstnere er død - Eva Sørensen blev 79 år

3. januar 2020, 07.37

Eva Sørensen var oprindeligt fra Herning. Foto: Lokalhistorisk Arkiv

DØDSFALD Den danske billedhugger Eva Sørensen, der boede størstedelen af sit liv i Italien, døde nytårsaften.

Det oplyser en ven af familien til Ritzau. Hun blev 79 år.

Eva Sørensen var oprindeligt fra Herning.

Allerede i hendes unge år blev interessen for kunst vakt.

Efter sin studentereksamen tog hun til København for at blive elev hos maleren Mogens Sørensen, inden hun i 1959 blev elev på en keramisk skole i Paris. I 1960 var hun - som 20-årig - for en stund tilbage i Herning, og hun var øjenvidne, da Piero Manzoni skabte sit ikoniske værk, »La Linea Lunga« (den lange streg).

Ifølge Den Store Danske slog Eva Sørensen sig ned i Italien i 1972, og hun fik sit internationale gennembrud, da hun i 1978 udstillede 16 store skulpturer hugget i grøn granit i Sempione-parken i Milano.

Skulpturer i hele landet

Det danske nationale videnscenter Kvinfo betegner Eva Sørensen som »en af vore førende kvindelige billedhuggere«.

Selv om hun har boet mange år i udlandet, har hun flere gange udstillet i Danmark - blandt andet ved kunstmuseet Ordrupgaard nord for København - og hun har også lavet to skulpturer til banegårdspladsen i hjembyen, Herning.

Derudover er der i hjembyen værker ved Herningsholm Erhvervsskole og gymnasiet, mens fem skulptur-relieffer i stenarten Beola kan beundres i MCH Herning Kongrescenter.

I 2003 indviedes den monumentale skulptur Polarstenen ved Dansk Polarcenter i København; den består af fire store granitblokke, der omslutter en krystalformet sten.

Eva Sørensen har desuden været medlem af kunstnersammenslutningen Grønningen.

Gennem årene har hun modtaget en række udmærkelser og priser og har flere gange fået stipendier fra Statens Kunstfond.

I 1983 blev hun tildelt den livsvarige ydelse fra fonden, der bliver givet til kunstnere, som har placeret sig afgørende som kunstnere.

Hun boede til sidst i byen Verbania.

Eva Sørensen bliver bisat lørdag i den italienske by Mergozzo, hvor hun i 2006 blev udnævnt til æresborger.

Bisættelsen sker fra kirken Chiesa di Maria Vergine Assunta. Urnen vil blive bragt til Danmark.

Et stort bysbarn

Da Eva Sørensen først tabte sit hjerte til marmorens hjemland, Italien, så hun sig ikke tilbage. Hun var en sjælden gæst i hjembyen Herning.

- Det er et stort bysbarn rent kunstnerisk, der nu er gået bort. Hun har ikke boet eller været her ret meget i de seneste mange år, men det ændrer ikke på, at hun er en stor kunstner på vores egn. Det er et tab i den forstand, fortæller kulturudvalgsformand Johs. Poulsen (R).

Johs. Poulsen har hilst på Eva Sørensen for mange år siden, men han vil ikke ligefrem påstå, at han kendte hende.

- Hun har lavet nogle rigtig interessante værker, hvor et af hovedværkerne var det ved banegården. Der er lige nu kvalificerede overvejelser om, hvor det skal placeres, så det også fremover har en central placering, der hylder værket, siger Johs. Poulsen.

Værket, der blev opsat ved banegården i 1979, står lige nu i depot.

Stringent og fin

Folkebladet kontakter byens anden store billedhugger, Ingvar Cronhammar, for at høre, om han kan fortælle lidt om den nu afdøde kollega.

Jeg ringer til dig, fordi Eva Sørensen er død ...

- Nej! Okay ... Det er en trist nyhed. Hun var en rigtig begavet kunstner, som i den grad var knyttet til bysbørnene, og som også var knyttet til det internationale kunstliv. Jeg har mødt hende til en fernisering engang. Vi fik en lille palaver, siger Ingvar Cronhammar, der har stor respekt for Eva Sørensens kunst.

- Jeg synes hun er en stringent og fin billedhugger. Det er uomtvisteligt. Hun var bestemt dygtig.

høj/ritzau/