Corona-krisen skal være et wakeupcall

20. maj 2020, 15.49

Kai Østergaard. Foto: Privatfoto

EVALUERING Da denne skrækkelige virus begyndte at sprede sig i starten af året, regnede ingen vel med, at den ville komme til Danmark, men det gjorde den. Der er ikke mange, som kan huske den spanske syge, der hærgede i 1920, men konsekvenserne af ikke at foretage sig det nødvendige sammenholdt med den udvikling, vi netop har set udspinde sig i Sydeuropa, må virkelig have været skræmmende for politikerne. I en sådan situation er det vigtigt, at der vises lederskab, og uanset om man kan lide Mette Frederiksen eller ej, så har hun vist en hidtil uset evne til krisehåndtering og til at kommunikere budskaberne til befolkningen. Så efter 11. marts var næppe mange danskere i tvivl om, hvad det her handlede om. Vi bør være glade for, at det er hende, der er statsminister.

Medierne har til hver en tid en opgave i at stille magthaverne til ansvar for deres beslutninger, og det gælder også i en krisetid, men i stedet for at stille relevante og uddybende spørgsmål, har de konstant forsøgt at finde hår i suppen, skabe konflikter eller tillægge forskellige politikere og embedsmænd dårlige motiver.

Mon ikke det er på tide, at få ryddet ud på mediernes chefkontorer og fjernet de mange kommentatorer, der forplumrer æteren med deres private forestillinger og meninger. I TV er det meste blevet tivoliseret på en måde så fokus forsvinder fra det, det handler om.

Det er let at være bagklog, men når Asger Aamund og Løkke Rasmussen bliver hevet frem som orakler, der ville kunne løse krisen på en meget bedre måde, så er det direkte pinligt, for ingen af dem har da mig bekendt vist evner for krisehåndtering.

Det er vel unødvendigt at spørge om, vi har været dårligt forberedt. Enhver kan jo se, at det er tilfældet, og vi ved også, at det er politiske prioriteringer, der er skyld deri. Sjovt nok er det de borgerlige partier, der har siddet ved magten i hovedparten af de seneste 20 år og stået i spidsen for de prioriteringer, der gør, at vi har været så uforberedte.

Godt så! På et eller andet tidspunkt må der komme en større evaluering med henblik på at få afdækket de forhold, som myndigheder og politikere har bøvlet med under krisen. Men det er også vigtigt at få sat fokus på, hvordan vi fanger fremtidens kriser. Både det offentlige og det private arbejdsmarked bliver nød til at ændre adfærd og prioritere infrastruktur og forsyningssikkerhed meget højere end tilfældet er i dag.

For mig at se er den liberalistiske tankegang en død sild.