En "bombe" og et "fejlskud": Fremtrædende politikere går ind i sag om Herning Gymnasium

35 unge bosiddende i Herning Kommune har fået afslag fra Herning Gymnasium. Lokalt folketingsmedlem, borgmesteren og udvalgsformand vil have beslutning ændret

Udgivet:05. maj 2022, 11.55

Læsetid:2 minutter

Flere lokale politikere forsøger at påvirke beslutningen om fordeling af elever på Herning Gymnasium. Fra venstre er det formand for børne- og familieudvalget og Herning Kommunes 1. viceborgmester, Anne Mette Bang Rasmussen (V), folketingspolitiker Kenneth Mikkelsen (V) og Herning-borgmester Dorte West (V). Foto: Pr-foto

Jacob Hove
Debatredaktør| jah@herningfolkeblad.dk
Martin Hove Thomsen
Journalist| mht@herningfolkeblad.dk

HERNING Folketingsmedlem Kenneth Mikkelsen (V), Hernings borgmester Dorte West (V) og kommunens formand for børne- og familieudvalget Anne Mette Bang Rasmussen (V) blander sig nu i sagen om de unge mennesker, som har fået afslag på at blive optaget på Herning Gymnasium. Det drejer sig om i alt 68 personer, hvoraf de 35 af dem er bosiddende i Herning Kommune og resten i nabokommuner.

Kenneth Mikkelsen kritiserer især, at afslagene er givet til de unge mennesker, som bor uden for postnummeret 7400.

- Jeg synes, det er ærgerligt, at vi har et system, hvor det er regneark, der bestemmer, hvem der bliver optaget på gymnasiet. Man sætter en passer ned på et kort og kigger på rejsevejledninger, men man kigger ikke på det enkelte unge menneske. Det er rigtig uheldigt, at hvis man har valgt at bosætte sig i andet end Herning by, så bliver man kastet til andre gymnasier, man ikke har nogen tilknytning til. Det skal være attraktivt at bo i hele kommunen, siger folketingsmedlemmet, der selv er opvokset i Aulum.

Læs også
<span>Stor frustration blandt ansøgere og forældre:</span> Herning Gymnasium må give afslag til 68 ansøgere <span>Stor frustration blandt ansøgere og forældre:</span> Herning Gymnasium må give afslag til 68 ansøgere
Læs også:
Stor frustration blandt ansøgere og forældre: Herning Gymnasium må give afslag til 68 ansøgere

Presse på to steder

Det er mangel på pladser, som gør, at gymnasiet har måttet give de 68 personer afslag. I Fordelingsudvalg Vest under regionen - der består af blandt andet politikere og rektorer - blev det diskuteret, om der skulle oprettes en 13. klasse, hvilket ville øge kapaciteten med 28 elever, men det blev nedstemt.

Kenneth Mikkelsen og Dorte West vil nu forfølge to veje for at få ændret beslutningen.

- Vi kan presse på to steder. Vi vil rette henvendelse ind mod fordelingsudvalget og bede det om at tage beslutningen op til fornyet overvejelse, så man kommer tilbage på 13 klasser, og det er faktisk en vigtig pointe, at gymnasiet de seneste år netop har haft 13 klasser. Og så kan vi rette henvendelse til ministeren (børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), red.), for hun kan i sidste ende overrule (underkende, red.) beslutningen, siger Kenneth Mikkelsen.

Læs også
<span>Far har lavet underskriftsindsamling om gymnasie-sag:</span> Jeg synes, det er dybt frustrerende <span>Far har lavet underskriftsindsamling om gymnasie-sag:</span> Jeg synes, det er dybt frustrerende
Læs også:
Far har lavet underskriftsindsamling om gymnasie-sag: Jeg synes, det er dybt frustrerende

Liv i hele kommunen

Anne Mette Bang Rasmussen, der er 1. viceborgmester og formand for børne- og familieudvalget, kritiserer beslutningen, fordi den går imod to af kommunens målsætninger.

- Det er et totalt fejlskud i vores øjne. Vi arbejder på at gøre Herning til en attraktiv uddannelsesby, siger hun og tilføjer, at det kan sætte alt i stå i centerbyerne, hvis folk begynder at flytte fra eksempelvis Kibæk eller Aulum, fordi det øger chancerne for at komme ind på Herning Gymnasium. For at være ærlig så er det en bombe under vores ønske om at skabe liv i hele Herning Kommune, siger hun.

- Jeg forstår så udmærket, de unge mennesker er frustrerede. De har deres fritidsaktiviteter i Herning, siger Anne Mette Bang Rasmussen og tilføjer, at udvalget netop forsøger at fremme Herning som uddannelsesby.

Hun kunne forstå fordelingen af elever, hvis der ikke var plads til dem på Herning Gymnasium, men da det ikke er tilfældet, mener hun, at det både er svært at forklare og forsvare.

Læs også
Urimelig behandling af Hernings unge Urimelig behandling af Hernings unge
Læs også:
Urimelig behandling af Hernings unge