Svimlende milliardafkast til alle medlemmer i ATP

21. september 2021, 13.49

Foto: Adobe Stock Photo

AFKAST Kære Steen Thomsen, regionsrådsmedlem, Dansk Folkeparti.

Har med interesse læst dit læserbrev, hvor du kritiserer ATP for både at forgylde udenlandske kapitalfonde og for at placere investeringer i skattely. Jeg kan tilbagevise begge kritikpunkter.

Hvis der er nogen, ATP forgylder, er det de danske pensionister. 25,6 milliarder kroner blev det til i første halvår, og de udskældte kapitalfonde har isoleret set givet hele 24 procent i afkast - vel at mærke efter omkostningerne er betalt! Så det er ganske enkelt ikke korrekt, når du hævder, at »regningen ender hos danskerne«.

ATP har pensionssektorens suverænt laveste omkostninger. Det skyldes blandt andet, at vi har ét enkelt produkt, mange medlemmer og at vi er endog meget nøjeregnende med omkostningerne - både dem vi selv afholder, når vi investerer, og når vi betaler andre for at investere for os.

Også PKA, hvor du er bestyrelsesmedlem, har milliarder placeret i de samme fonde, som du kritiserer, og jeg forstår af dit læserbrev, at du konsekvent siger nej til at øge investeringerne i de udenlandske fonde.

I ATP foretrækker vi at skaffe de højest mulige pensioner til vores medlemmer. Vi kunne have undladt at investere i de pågældende kapitalfonde og sat pengene i tilsvarende almindelige, børsnoterede aktier, men så var vores medlemmer gået glip af to milliarder kroner i afkast alene i første halvår 2021.

Du skriver, at den danske statskasse går glip af kæmpe skatteindtægter, når ATP investerer i udenlandske kapitalfonde.

Det undrer mig, for som bestyrelsesmedlem i PKA ved du formentlig, at alle danske pensionskasser skal betale skat af afkast til staten.

Der kommer således flere penge i den danske statskasse fra ATP, jo højere afkastet bliver, og der bliver flere penge til medlemmerne.

ATP vedtog i 2017 en ny og vidtgående skattepolitik, der skal forhindre aggressiv skatteoptimering. Stort set alle danske pensionskasser har tilsluttet sig siden - også PKA.

I ATP lytter vi altid til kritik - og lærer af den, men i dette tilfælde rammer den ved siden af.