Herningenser til Holstebro

Michael Bjørn Nellemann fra Herning er ny formand for Klassiske Dage - Holstebro International Music Festival

6. september 2021, 11.39

Michael Bjørn Nellemann - her i selskab med Helge Sander - har fået nyt bestyrelsesjob i Holstebro. Foto: Flemming Hansen

OPERA Alle veje fører til Rom, men vil man opleve kultur på højt plan i Danmark, er det nu ikke så ringe endda at tage motorvejen til Holstebro.

Her afvikler Klassiske Dage - Holstebro International Music Festival for 17. år i træk en festival med optræden af danske og internationale stjerner. Og i år bliver det med en ny bestyrelsesformand i spidsen for festivalen.

Det er den 52-årige herningenser Michael Bjørn Nellemann, der er tiltrådt som ny bestyrelsesformand for Klassiske Dage. Han kommer med et imponerende cv og mange års erfaring fra ledende stillinger inden for kunst og kultur - lige fra job som selvstændig kunstauktionarius over posten som kultur- og presseråd ved den danske ambassade i Paris og til stillingen som hofchef for prins Henrik.

Derudover har han beklædt en række bestyrelses- og tillidsposter, for eksempel som formand for Kunsthal Charlottenborg, og han er fortsat aktiv som blandt andet formand for Rungstedlundfonden og bestyrelsesmedlem for kunstmuseet Heart i Herning.

Ambassaden i Paris

Forbindelsen til Klassiske Dage begyndte med et møde med festivalens stifter, fløjtenist Janne Thomsen.

- Jeg mødte Janne første gang for cirka 15 år siden, da jeg arbejdede på ambassaden i Paris, hvor Janne også boede dengang. Jeg hørte hende optræde i forbindelse med jobbet, og hun fortalte om Klassiske Dage-festivalen, som hun havde stiftet hjemme i sin fødeby, Holstebro. Og så har jeg fulgt lidt med i, hvordan det er gået med Janne og festivalen sidenhen, fortæller Michael Bjørn Nellemann i en pressemeddelelse.

Han er selv vokset op i Herning og er derfor på hjemmebane i det midt- og vestjyske, så det er faktisk også blevet til et par besøg som publikum ved tidligere års Klassiske Dage.

- Det er virkelig imponerende, hvad Janne Thomsen og festivalen har fået bygget op hen over 16-17 år. Det er jo blevet en hel institution i Holstebro og omegn, hvor danske og internationale stjerner hvert efterår kommer til byen og optræder. Der bliver ikke gået på kompromis med kvaliteten, som er i den absolutte top, men alligevel formår festivalen år efter år at give en rigtig stor oplevelse med et forholdsvis lille budget. Kommunen og borgerne får virkelig meget kultur for pengene, siger Michael Bjørn Nellemann.

En glad lytter

Han er ikke selv udøvende musiker, men musik har altid fyldt meget i hans liv.

- Jeg er en »glad lytter« af klassisk musik. I mit job som kulturråd i Paris og senere som hofchef for prins Henrik, som i øvrigt også holdt utrolig meget af musik, handlede det jo ofte om kunst og kultur. Jeg kunne slet ikke forstå, at nogen vil kalde det »arbejde« at gå til koncerter, udstillinger og teaterforestillinger. Jeg synes, jo det har været fantastiske oplevelser, siger Michael Bjørn Nellemann.

Han bor igen i Danmark, nu på Frederiksberg. Og der bliver tit spillet musik derhjemme.

- Jeg kan høre al slags musik: fra pop til rock eller klassisk. Men det er en helt særlig oplevelse, når klassisk musik bliver spillet »live« på instrumenter uden forstærker og med de her usædvanligt dygtige musikere, som sidder ganske få meter fra dig, så du kan se deres positurer og mimik. Jeg håber, at Klassiske Dage kan give den oplevelse til endnu flere mennesker, siger den nye festival-formand.

- Klassisk musik har et ry for at være svært tilgængelig. Det er ærgerligt, for den er den faktisk ikke. Derfor er jeg også glad for, at Klassiske Dage gør meget ud af at invitere børn og unge ind for at få det, som ofte er deres livs allerførste møde med klassisk musik. Andre køber måske en billet, fordi der er et meget kendt musikstykke på programmet, for eksempel »Claire de Lune«, men så får de samtidig nye, ekstra oplevelser med fra koncerten og får måske lyst til at høre mere.

Stærk hjemmebane

Klassiske Dage har indgået et tæt samarbejde med et andet Holstebro-bysbarn, nemlig jazztrommeslager Anders Mogensen, og der vil også i år kunne opleves både klassisk og jazz i Holstebro.

- Jeg synes, det er godt tænkt. Jazz er med til at få flere ind for at opleve musikken, så man rammer lidt bredere. Og det er nytænkende, at man for eksempel slutter en festivalaften på en uhøjtidelig måde med stemningsfuld jazz og whiskysmagning, siger Michael Bjørn Nellemann.

Han glæder sig til samarbejdet med Janne Thomsen og teamet af professionelle og frivillige.

- Min rolle bliver at hjælpe Janne og byen med det, som man gerne vil opnå med Klassiske Dage. Jeg ved, det er en målsætning at stå endnu stærkere på hjemmebane i Holstebro og omegn. Og så skal vi gerne have endnu flere lokale publikummere ind til koncerterne, siger formanden.

En del af fødekæden

Klassiske Dage skal også bevare sin vigtige funktion som instrument for musikalsk talentudvikling.

- Der går en lige linje fra de små børn, som begynder på Holstebro Musikskole - som Janne jo også gjorde engang - og så til dem, der senere optræder i et symfoniorkester eller som solist på festivaler som Klassiske Dage. Vi er en del af fødekæden, og unge musiktalenter har brug for forbilleder at spejle sig i, fuldstændig ligesom unge håndboldtalenter har brug for at møde kendte spillere og være publikum til deres kampe for at blive motiveret og inspireret til at øve sig, forklarer Michael Bjørn Nellemann.

Den nye formand afløser Per Erik Veng. I forbindelse med formandsskiftet har bestyrelsen samtidig fået et nyt lokalt medlem, Helle Sigh, der er administrerende direktør for herregården Nr. Vosborg.

Klassiske Dage afvikler i år festivalen fra 26. september til 3. oktober.

Indlæser debat...