Ny voldsom stigning: Coronaen har godt fat i det nordlige Herning - Her er tre anbefalinger

Styrelsen for Patientsikkerhed er ude med tre anbefalinger til Herning efter ny smitte-stigning

19. november 2020, 15.21

Corona-smitten løber igen lidt for stærkt. Det får Styrelsen for Patientsikkerhed til at minde om anbefalingerne. Foto: Henrik Ole Jensen

HERNING Onsdagens fald i den lokale corona-smitte viste sig at være en enlig svale. Desværre.

For i torsdagens opdaterede statistikker slår coronaen således effektivt tilbage med en stigning på hele 32 nye tilfælde i Herning Kommune.

Den statistik ærgrer naturligvis hos kommunen, hvor man ikke lægger skjul på, at situationen er alvorlig.

- Det er rigtig skidt. Det må vi bare konstatere, lyder det fra Søren Liner Christensen, der er direktør for social, sundhed og beskæftigelse.

- Vi har nu også talt med Styrelsen for Patientsikkerhed, der er klar med deres rapport for smitteudviklingen i Herning. Jeg har fået konklusionerne. Og der er tre klare anbefalinger til herningenserne.

1. Alle virksomheder i både det offentlige og det private skal være særligt opmærksomme på pausekulturen på arbejdspladsen. Her kan der være en tendens til at slække lidt på rengøring og udluftning - og hensynet til afstand. Hvis man sidder 8 omkring et kantinebord, kan man altså ikke bare lige presse 4 ekstra ind.

2. Alle borgere bedes tage alle de gældende restriktioner alvorligt. Den enkelte borger skal have fokus på egen adfærd og hele tiden huske på anbefalingerne om hygiejne, afstand, håndsprit, rengøring og mundbind.

3. Test af plejepersonale i ældreplejen ændres fra et rul, hvor man tester hver 8. uge til en test hver 14. dag. Det kan forhåbentlig hjælpe til med at fange det personale, der er smittet uden at udvise symptomer.

Læs også
Endnu en markant stigning i Herning - og yderligere 1297 coronatilfælde på landsplan

Smitten løber i oplandsbyer

Søren Liner Christensen har også en påmindelse til især borgerne i den nordlige del af kommunen. For det er især her, smitten aktuelt løber lidt for hurtigt.

- Man er altså ikke bedre polstret, fordi man bor ude, hvor der er mere plads mellem borgerne. Vi kan se i vores tal, at det især er Sunds, Vildbjerg, Ørnhøj, Haderup og Aulum, at smitten aktuelt har ekstra godt fat. Vi kan også se, at det især er omkring skolerne, at det har været galt - det passer også med de udbrud, Folkebladet har skrevet om på blandt andet Aulum Kristne Friskole, siger socialdirektøren, der også kan berette om et andet mønster.

- Vi konstaterer også en del husstandssmitte - hvor forskellige medlemmer smitter hinanden i en husstand. Her lyder anbefalingen, at den første i husstanden, der får mistanke om corona, isolerer sig fra resten af husstanden, ind til man får et negativt testsvar.

Én smittet på plejecenter

Læs også
Styrelsen for Patientsikkerhed kigger på Herning: Vi må konstatere, at det er en heftig stigning
+Abonnement

Søren Liner Christensen har også opdaterede oplysninger på det demografiske overblik.

Her er det stadigvæk især én gruppe, der fylder voldsomt i statistikkerne.

- Det er stadig de yngre mennesker, der fylder mest i tallene, bekræfter socialdirektøren.

- Ligesom de seneste dage er en tredjedel af de smittede under 20 år. Desværre kan vi ikke længere sige, at vi ikke har det i ældreplejen. Vi har fået konstateret en smittet beboer på Toftebo Plejecenter. Men ellers er der ikke mere i den sektor. Og så er det i øvrigt hovedsageligt blandt etniske danskere, at smitten løber, lyder det fra Søren Liner Christensen, der ærgrer sig over, at onsdagens positive udvikling ikke holdt ved.

- Det er en nedtur i dag. Jeg havde håbet på, at onsdagens lille fald var begyndelsen på en trend. Men det var det ikke. Vi er på vej opad igen.

Læs også
En demografi skiller sig ud: Men ingen nye corona-restriktioner på vej i Herning
+Abonnement