Ulovlig cigaretfabrik ved Aulum afsløret: 25 millioner cigaretter er beslaglagt

Politiet har anholdt seks personer i en stor aktion, som blandt andet omfatter en landejendom ved Aulum

Udgivet:08. februar 2022, 15.09

Læsetid:3 minutter

Politiet slog til på 16 forskellige adresser i en stor aktion, som omhandler ulovlig cigaretproduktion. Foto: Ritzau Scanpix

2 år siden

POLITI Seks personer er blevet anholdt i en stor, koordineret aktion, hvor der blev slået til på 16 forskellige adresser i Midtjylland og Østjylland – heriblandt på en landejendom ved Aulum, der er blevet brugt til omfattende produktion af illegale cigaretter. Det oplyser Østjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Læs også
Naboer til cigaretfabrik: - Vildt underligt, at det sker lige ved os Naboer til cigaretfabrik: - Vildt underligt, at det sker lige ved os
Læs også
Naboer til cigaretfabrik: - Vildt underligt, at det sker lige ved os

Baggrunden for aktionen er en længerevarende efterforskning, hvor politiet sammenkæder omfattende produktion af cigaretter i Aulum og efterfølgende salg til en større kundekreds via bagmænd, der har opereret fra adresser i Aarhus-området.

- Vores efterforskning har afdækket en ganske omfattende produktion og distribution af illegale cigaretter, og på den baggrund bliver der rejst sigtelse for afgiftsunddragelse på mindst 150 millioner kroner, udtaler ledende politiinspektør i NSK Vest, Michael Kjeldgaard.

Fem mænd og en kvinde

NSK er National Enhed for Særlig Kriminalitet, som har gennemført aktionen i samarbejde med Midt – og Vestjyllands Politi, Østjyllands Politi, Skattestyrelsen og Toldstyrelsen. Fem af de anholdte er danske mænd i alderen 42 til 57 år, mens en 46-årig kvinde ligeledes er anholdt. De anholdte betragtes af politiet som bagmænd, der alle har relation til det kriminelle miljø i Aarhus. De er sigtet for grov overtrædelse af skatte- og afgiftsloven.

I forbindelse med ransagningerne blev der beslaglagt i omegnen af 25 millioner illegale cigaretter samt cirka 13 tons forarbejdet tobak, svarende til produktion af yderligere cirka 13 millioner cigaretter. Landejendommen ved Aulum indeholdt ifølge politiet en omfattende mængde professionelt cigaretproduktionsudstyr, som beslaglægges. Samtidig har NSK ved Sporingsgruppen beslaglagt betydelige værdier hos de anholdte. Værdier der alle mistænkes for at være opnået ved kriminalitet.

- Organiseret kriminelle er aktive på mange forskellige kriminalitetsområder. Illegal produktion af cigaretter med henblik på salg er både til skade for de virksomheder, der fuldt lovligt producerer og sælger cigarretter, og for statskassen, der går glip af mange millioner i punktafgifter, der kunne være anvendt til gavn for hele samfundet, siger Michael Kjeldgaard.

Lignende sag sidste år

I marts sidste år blev en anden illegal cigaretfabrik afsløret i Vamdrup sydvest for Kolding, og 14 personer blev anholdt. Ledende politiinspektør i National Enhed for Særlig Kriminalitet Vest Michael Kjeldgaard kan ikke huske tidligere sager med deciderede cigaretfabrikker i Danmark.

- Jeg kan ikke afvise, at der tidligere har været sådanne sager, men vi har ikke haft sager i den størrelse, siger han.

I sagen fra Vamdrup blev 14 personer fra Polen og Ukraine anholdt for at fremstille 41 millioner cigaretter, som blev sendt eller skulle sendes til Storbritannien.

En 33-årig ukrainsk mand er i en tilståelsessag dømt for at have deltaget i fremstillingen af de mange cigaretter. Dommen lød på fire års fængsel, udvisning og ikke mindst en bøde på 71,3 millioner kroner.

De 13 andre venter stadig på at komme for retten.

Mens cigaretfabrikken i Vamdrup var en international affære, mener politiet, at cigaretfabrikken i Aulum er en ren dansk sag.

Politiet mener, at aftagerne af de illegale cigaretter skal findes i Danmark, og de seks anholdt, som man mener er bagmændene bag fabrikken, er alle danske statsborgere.