Kryptisk, men positivt budskab efter ministermøde om Kærshovedgård: - Noget betydeligt inden jul

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) blev mødt med 896 underskrifter fra bekymrede indbyggere i Bording, da han mandag var i byen for at tale om Kærshovedgård

27. september 2021, 15.57

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) besøgte mandag eftermiddag Bording Erhvervsforening, hvor formand Lars Lausten bød velkommen. Med ved mødet var også lokalpolitiker Henrik Engedahl (V), som sammen med erhvervsforeningen har taget initiativ til en liste med krav og konkrete løsningsforslag, der kan skabe mere tryghed og sikkerhed i byen og lokalområdet nær Udrejsecenter Kærshovedgård. Listen med krav er bakket op af 896 underskrifter fra lokale borgere. Foto: Henrik Ole Jensen

KÆRSHOVEDGÅRD - Det er vist det, man kalder en folkesag. Tak for mødet. Vi må holde kontakten.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) havde ikke mange ord på læberne, da han mandag eftermiddag kom ud fra et halvtimes »Erfaringsudvekslingsmøde« med Bording Erhvervsforening.

Emnet var de mange problemer og udfordringer, som lokalområdet omkring Udrejsecenter Kærshovedgård oplever i hverdagen.

Hen over weekenden har erhvervsforeningen i samarbejde med lokalpolitiker Henrik Engedahl (V) fra Bording indsamlet 896 underskrifter som støtte til en tekst med 10 konkrete løsningsmuligheder, som kan iværksættes for at øge sikkerheden og trygheden.

Krav med folkelig opbakning

De knap 900 underskrifter skal måles i forhold til Bordings indbyggertal på cirka 2200, og det imponerede ministeren.

- Jeg er glad for, at I har nogle konkrete forslag, og at I har samlet befolkningen som opbakning. Det er et udtryk for, at der er en stor bekymring i byen, sagde Mattias Tesfaye, inden han kørte videre til en lignende samtale med indehaveren af OK Plus på Søndergade i Bording.

Tankstationens personale har gennem årene måtte tilkalde politiet utallige gange på grund af beboere fra udrejsecentret, som stjal, opførte sig truende eller på andre måder skabte problemer i og udenfor butikslokalet.

Intet nyt til borgmesteren

Tidligere på mandagen havde Mattias Tesfaye også et møde med nogle af de nærmeste naboer til Kærshovedgård, og ministeren var desuden på rundtur inde på selve udrejsecentret sammen med Ikast-Brande Kommunes borgmester Ib Lauritsen (V).

- Han medbragte intet nyt til mig, og det havde jeg heller ikke forventet. Han har jo allerede brændt fingrene på Langeland, så det er en sag, der er politisk svær at løse, fortalte Ib Lauritsen efterfølgende til Herning Folkeblad.

Borgmesteren følte dog ikke, at al ministerens snak var varm luft.

- Det var et konstruktivt møde. Der er en indikation af, at ministeren og regeringen gerne vil indgå i en proces om at finde nogle tryghedsskabende løsninger i området. Men hvornår vi ser resultater, kan jeg ikke svare på, for jeg har desværre lært, at med Kærshovedgård kan der være langt fra udtalelser til handlinger, lød budskabet fra Ib Lauritsen.

Ønsker busser i pendulfart

Bording Erhvervsforenings møde med ministeren fandt sted ved XL-Byg på Østervang i Bording, idet indehaveren Lars Lausten også er formand for erhvervsforeningen.

Da ministerbilen var rullet videre, kunne der gøres status over mødet, hvor to af ønskerne på listen blev fremhævet som de primære.

Det ene handler om økonomisk kompensation til de naboer, der har fået lavere ejendomsværdi på grund af udrejsecentret. Samt til de butiksindehavere, som har været tvunget til at investere store beløb i sikkerhedsudstyr.

Det andet ønske handlede om at indsætte en form for bustransport i pendulfart mellem togstationen og udrejsecentret, så strømmen af Kærshovedgård-beboere til fods eller på cykel gennem Bording begrænses.

- Mødet var positivt. Han lyttede til os. Jeg ved godt, at politikere ikke kan love ret meget nu og her, men noget har han stillet os i udsigt, sagde Lars Lausten, som dog ikke ville gå yderligere i detaljer om, hvad der blev sagt ved mødet.

Talte om de konkrete forslag

Lokalpolitiker Henrik Engedahl var også godt tilfreds med dagens møde, og han følte sig sikker på, at det var et strategisk klogt træk at indsamle de mange underskrifter.

- Jeg er mere rolig nu, end da jeg stod op i morges. Vi er kommet fire skridt videre, end det ene skridt, vi ville være nået, hvis vi ikke havde råbt op, sagde Henrik Engedahl, som heller ikke ville give et fyldigt referat af samtalen med ministeren.

Lidt fik pressen dog hevet ud af ham:

- Vi brugte en del tid på at tale om de konkrete forslag. Vi drøftede en skitse, men der er ikke en klar plan endnu, sagde Henrik Engedahl og uddybede:

- Noget betydeligt inden jul. Mere kan jeg ikke sige. Men vi har fået klare indikationer på, at der skal ske noget.

Et godt tilbud

Uanset hvad, ministeren og regeringen vælger at gøre, for at indfri deres tidligere løfter om at hjælpe lokalområdet, bør det være muligt at finde pengene til det, mener Henrik Engedahl.

- Regeringen var tidligere klar til at bruge omkring 60 millioner kroner på at oprette et nyt center på Langeland. De penge har de jo sparet ved at droppe planerne. Nu kommer vi i Bording med konkrete løsningsforslag, som kun vil koste få millioner, så det er et virkelig godt tilbud til landspolitikerne.

Mødet med ministeren foregik i kaffestuen hos XL-Byg, da indehaveren også er formand for erhvervsforeningen. Som det før er set ved sager om Kærshovedgård, dukkede den landsdækkende presse også op. Foto: Henrik Ole Jensen
Før ministerbilen rullede ind i Bording, stod Henrik Engedahl (V) klar med listen over konkrete løsningsforslag samt papirerne med de mange lokale underskrifter. Foto: Henrik Ole Jensen

Indlæser debat...