Man kan ikke leve af bogsalg alene

Forfatter Lene Dybdahl underviser 530 kursister ved siden af skriveriet

10. oktober 2019, 16.03

Lene Dybdahl lever ikke mindst af sin viden om at skrive og har mange tilfredse kursister. Foto: Privatfoto

LITTERATUR I Sunds sidder Lene Dybdahl på sit forfatterkontorkontor.

Hun lever af at skrive, men på en noget utraditionel måde. Hendes tekster når hundredvis af mennesker, der sidder med en forfatterdrøm i maven og en roman i skrivebordsskuffen, og det er noget, der skaber sammenhold.

Når Lene Dybdahl hører, at det ikke kan lade sig gøre at leve af at være forfatter, ryster hun på hovedet.

- Det kan være svært at leve af bogsalg alene. Men i dag er der større muligheder end nogensinde for at leve af sin viden, siger hun i en pressemeddelelse fra forlaget Tellerup.

Siden 2016 har Lene Dybdahl levet af sin passion for at skrive, og det er hendes viden om romanskrivning, der gør det muligt at have en hverdag med arbejdstid foran skærmen og pauser i den midtjyske natur.

- En typisk dag kan byde på forberedelse af undervisning til mit onlinekursus »Skriverejsen«, brainstorm på nye romanidéer, en gåtur i Troldeskoven med hunden samt opslag til de sociale medier. Der er et onlinekursus for alt mellem himmel og jord, og der er så mange muligheder for at lære - og lære fra sig, siger hun.

En fantasy-roman om året

Samlet set underviser Lene Dybdahl 530 voksne i at skrive fiktion. Hendes egne bøger har ofte et historisk eller magisk tvist.

- Selvom jeg selv er særlig stærk i fantasy, begrænser undervisningen sig ikke kun til det. Vi arbejder også med mindset og produktivitet og med at få tid til at skrive i hverdagen, siger hun.

Den produktive forfatter har gennem de seneste syv år i gennemsnit udgivet en fantasy-roman om året, og i år er ingen undtagelse. »Ildstorm« er det tredje og afsluttende bind i hendes trilogi om magikerpigen Skyriel.

- At få sin bog udgivet er en stor drøm for mange, og på trods af at det kan virke som en uoverskuelig proces, får jeg flere og flere tilbagemeldinger fra kursister, som nu kan holde deres første bog i hånden. Det er en fed oplevelse, og det er derfor, jeg lavede »Skriverejsen«, fortæller Lene Dybdahl.

Men når bogen er ude, er arbejdet som forfatter ikke slut.

- Det er ikke læsernes opgave at finde forfatterens bøger; det er forfatterens opgave at finde læserne. Det er en vigtig forskel, som mange forfattere overser, siger Lene Dybdahl.

»Ildstorm«, tredje del af »Ovanienprofetierne« er netop udkommet på forlaget Tellerup.