Lars Krarup er rundet af foreningsdanmark: Mange glemmer, at jeg er borgmester, når vi spiser pizza i klubhuset

Der er bare noget med Herning og sport. For nyligt understreget med udnævnelsen af kommunens borgmester til bestyrelsesformand for landets eliteidræt, Team Danmark. Endnu en vigtig depeche at løbe videre med for Lars Krarup - og som ikke bliver påvirket af hans beslutning om ikke at genopstille som borgmester

21. september 2020, 18.02

Foto: Mingo Photo

ZOOM Han har en alder nu - 48 år for de, der ikke har den paratviden - hvor man vist godt kan afsløre det: Som ganske ung dreng i et villakvarter i Tjørring var Lars Krarup så vild med fodbold, at han af og til og uden forældrenes tilladelse cyklede alene til Ikast om søndagen for at se divisionsfodbold.

- Der var også divisionsfodbold i Herning, men Ikast spillede lige et niveau højere dengang. Jeg kunne køre med min mors venindes mand, hvis jeg ville se fodbold i Herning, eller en murermester fra vejen, hvis jeg ville se Ikast spille. Jeg ville helst med murermesteren, men det var ikke altid, han havde tid, forklarer Lars Krarup kommuneflugten med.

Vild med bold

Hvis kampen på Ikast Stadion trak ud, tog han dog hjemturen rundt om den store kiosk på hovedgaden i Ikast. Her var mønttelefon, så han med en kroner på lommen havde penge nok til at ringe hjem og fortælle, at han var ok - og på vej hjem.

- Jeg var bare vild med fodbold. Og sport i det hele taget. Jeg var ikke drevet af en drøm om at blive en stor fodboldstjerne. For mig handlede det om at have det sjovt, og sport fyldte rigtig meget for mig. Jeg spillede selv meget fodbold, og så lidt håndbold, badminton, volleyball og tennis, og da der kom squash-baner i Holing, spillede vi det. Jeg indrømmer, at fællesskabet og oplevelserne med sport stod over lektierne dengang.

Sport som døråbner

Ikke at de valg kom til at give bagslag for Tjørring-drengen. Hverken på hans cv eller hans karrierevej. Selv om han skynder sig at understrege, at lektier er vigtige. For i dag er han selv far til to børn...

Og så er han også på 19. år borgmester i Herning.

Han når også at få det 20. år med på den post, inden han som for nyligt offentliggjort ikke genopstiller i Herning.

Hidtil har sporten på hans karrieremæssige vej været en god og vigtig døråbner for Lars Krarup. Personligt, som borgmester på vegne af Herning Kommune og i 12 år som formand for Sport Event Danmark, i otte år som medlem af Olympisk Idrætsforum, og fra 1. juni i år blev Lars Krarup indstillet til og valgt som formand for Team Danmark - den officielle danske organisation, der arbejder for at optimere rammer og vilkår for landets bedste atleter; i bestræbelserne på at vinde medaljer og hæder til Danmark.

Foto: Mingo Photo

En gammel drøm

- Den post har i mange år været en drøm og en ambition for mig, siger Lars Krarup - knivskarpt og målrettet, som atleterne, der træner mod medaljen.

I den del af sportens verden - den organisatoriske - handler vejen mod målet om netværk, om politisk tæft og erfaring.

Når man allerede som 29-årig, sådan nærmest fra den ene dag til den anden, bliver borgmester, så har man trænet både godt og længe, lagt taktik og spillet vigtige kampe nok til at blive Team Danmark-formand.

Dengang, som 29-årig, var Lars Krarup flyttet fra København og hjem til Herning.

Efter sin oprindelige uddannelse som slagter i Føtex i Herning, ønskede han at komme ud, omkring, og fik job som sælger og avancerede til salgschef hos Carlsberg. Her forhandlede han en sponsoraftale på plads med ishockeyklubben Blue Fox i Herning. Den forhandling fulgte klubbens daværende hovedsponsor, Kvik-køkken-grundlægger Knud Troelsen, op med at overtale Lars Krarup til at sige ja til jobbet som direktør i ishockeyklubben.

Med fast base i Herning igen, genoptog Lars Krarup også sit politiske engagement fra tiden i Venstres Ungdom, og gav et voksent Venstre-ja til lokalpolitik.

Ved kommunalvalget i november 2001 trak han næstflest personlige stemmer – kun overgået af siddende V-borgmester Helge Sander.

Læs også:
Sommerinterview med Lars Krarup: Noget af det sværeste er ikke at blande sig i alle sager
+Abonnement

Beslutning på halv time

Men blot ti dage senere sagde Sander ja til at blive Venstre-minister, og fik samtidig overtalt sin unge partifælle til at overtage den nu pludselig ledige borgmesterpost i Herning.

- Jeg fik en halv time til at beslutte mig. Jeg nåede lige at vende det med mine to bedste kammerater, informere ishockeyklubben og ringe til mine forældre, husker Lars Krarup.

Og den 1. januar 2002 rykkede han ind som Hernings nye borgmester på 1. salen på rådhuset på Torvet.

- Dengang var mine politiske mærkesager erhvervslivet, idrætten og folkeskolen, fordi det er områder, der ligger helt naturligt for mig. Og det gør de tre områder stadig. Det er områder, der smitter positivt af på samfundet og kommunen. Idræt handler om sundhed for både unge og ældre, erhvervslivet om arbejdspladser og indtægter, mens folkeskolen er fremtiden.

Det betyder ikke, at jeg ikke interesserer mig for eksempelvis ældrepleje - tværtimod. Det betyder blot, at de øvrige områder bidrager til, at vi kan skabe den bedste kvalitet i ældreplejen, som er særdeles vigtigt, siger Lars Krarup.

Personligt mærkede han også hurtigt, at borgmesterkæden forpligtiger. Selv om Lars Krarup også i sine tidligere jobs arbejdede mange - og skæve - timer, blev tid en udfordring.

- Det kom nærmest fra dag ét til at koste i forhold til at dyrke holdsport. I stedet begyndte jeg at løbe og cykle, når jeg kunne finde tid. Det ærgrede mig, men jeg fik spændende politiske udfordringer i bytte.

Fra sit moderne sorte kontorbord kigger borgmesteren i dag direkte ind i to store, glade forstørrede sportsbegivenheder. Håndboldherrernes guldglæder fra Boxen i december i fjor og ishockey-action under VM i præcis den samme Herning-arena.

Blot to af de seneste store sportsbegivenheder, som borgmesteren og Herning Kommune igennem årene har haft en positiv tilgang til at realisere i byen.

Foto: Mingo Photo

Borgmester på sidelinjen

I dag er Helgesvej i midtbyen for længst skiftet ud med en villa i Lind. Her bor borgmesteren, hans kæreste Sanne Henriksen og deres to børn Andreas og Alberte. Og her får idrætten også lov at fylde. Tilmed med far på sidelinjen.

Lars Krarup er således frivillig leder i U11-afdelingen i lokale KLG Fodbold.

- Jeg er rundet af foreningsdanmark, så det er helt naturligt for mig at give en hånd med. Det giver mig personligt masser af glæde. Jeg stresser af med fodbold og glade spillere, og det gør mig glad at opleve holdånden. Her er jeg ikke borgmester. Bare Lars, Andreas’ far. Jeg tror, mange glemmer alt om, at jeg er borgmester, når vi spiser pizza i klubhuset.

Er der ting, du ikke gør som træner, fordi du er borgmester?

- Jeg skælder aldrig spillerne ud. I den alder skal fodbold være sjovt. Men det handler ikke om, at jeg er borgmester. Sådan er jeg som person. Men jeg har tit lyst til at kontakte andre trænere eller ledere og kommentere på deres måde at tale til og behandle børnene. Men det gør jeg aldrig – fordi jeg borgmester.

Alberte spiller håndbold i KLG, men her nøjes hendes far med en fast plads på tilskuerpladserne.

- Der er mange andre med kompetencerne til at træne håndbold, så det overlader jeg til dem. Med mit job kniber det også med tid til to trænerjobs, smiler han.

Se også:
Se alle billederne: Nedslag i Lars Krarups borgmester-karriere
+Abonnement

Mega-glad for posten

Det var midt under corona-perioden med nedlukninger, aflysninger og ingen fodbold eller håndbold i KLG, at opkaldet om formandsposten i Team Danmark kom en lørdag formiddag i maj. Derfor var Lars Krarup hjemme i Lind.

- Jeg blev ikke overrasket, fordi jeg vidste, at jeg var indstillet til posten.

Men jeg blev selvfølgelig mega-glad over, at min gamle drøm gik i opfyldelse. Team Danmarks hovedformål er at arbejde for medaljer til Danmark. Men det er en mange-facetteret organisation med 62 specialforbund, der skal tages hensyn til. Og med sagen omkring det mentale miljø i første omgang i svømmeforbundet sætter Team Danmark i dag også fokus på områder som trivsel og etik i elitesport, siger Hernings borgmester.

Markant Herning-repræsentation

Udover Lars Krarup er Herning i Team Danmarks bestyrelse også repræsenteret med formand for MCH Messecenter Hernings bestyrelse, herningenseren Poul Sand, der også har tråde til blandt andet Herning Blue Fox.

Poul Sand er udpeget til Team Danmarks bestyrelse af Dansk Ishockey Forbund. Umiddelbart en markant Herning-repræsentation i den blot otte personer store bestyrelse. Men det får ikke nødvendigvis afsmittende effekt, ifølge Lars Krarup:

- Det er både Poul og jeg professionelle og erfarne nok til at skille ad. Vi er ikke valgt ind på grund af Herning, men fordi vi er engagerede og erfarne personer. Det bliver ikke en fordel for Herning - men det skal naturligvis heller ikke være en ulempe for Herning, siger Lars Krarup, der samtidig lynhurtigt kan afvise en forsigtig og forhåbningsfuld forespørgsel:

– Nej, OL kommer nok ikke til Herning, returnerer han uden at tøve, og fortsætter:

– Danmark er jo i virkeligheden bare en lille nation i den store verden af sport. Ved seneste OL i Rio overpræsterede vi i virkeligheden ved at sikre os danske medaljer nok til en top-8 placering blandt de mest vindende nationer. Den bliver svær at toppe, men en af mine ambitioner bliver at kigge på, hvordan vi kan optimere træning og udviklingen af atleterne. Der er jo kun 24 timer i et døgn, og for mange er mere træning ikke muligt. En vej kunne eventuelt være at kigge på, hvordan man kan udnytte teknologi til at træne smartere og optimere ad den vej, siger Lars Krarup.

På spørgsmålet, om Team Danmark-bestyrelsesposten var den sidste afkrydsede målsætning, som svingede pendulet over mod ikke at genopstille som borgmester, bliver svaret også kort og koncist:

– Nej, egentlig ikke, lyder det uden yderligere uddybning.

Dedikation inspirerer

At Lars Krarup ikke fortsætter som borgmester, får heller ingen indflydelse på hans plads i Team Danmark. Han efterlader heller ingen tvivl om, at den allerede har været en inspirerende oplevelse.

– Jeg sidder i bestyrelse med en række vildt kompetente og inspirerende mennesker, med blandt andre tidligere og nuværende eliteidrætsudøvere som hækkeløber Sara Slott. Jeg bliver i den grad inspireret af så dedikerede og målrettede mennesker, siger Lars Krarup - og kan alligevel ikke lade spørgsmålet om afviklingen af OL ligge:

– Afhængig af hvordan verden udvikler sig, så kan det da godt ske, at vi som del af Norden kan bidrage til at få dele af OL til Danmark engang. Men det har altså lange perspektiver, formoder jeg - måske 40 år.

Og Lars Krarup er foreløbigt valgt for fire år. Han kan genvælges - det sker som regel - til i alt otte år på posten.

Læs også:
Deadline overskredet: Ingen nye V-kandidater har meldt sig til at udfordre Dorte Wests borgmesterkandidatur
+Abonnement