Standpunkt: På søndag er det kvindernes kampdag

4. marts 2020, 11.16

Vibeke Larsen. Foto: Flemming Hansen

STANDPUNKT På søndag er det 8. marts. Det er dermed Kvindernes Internationale Kampdag - dagen, som markerer kampen for kvindernes rettigheder og ligestilling.

Dagen burde egentlig være anledning til, at vi helt konkret hylder kvinderne i vores samfund og viser, hvor meget vi holder af dem.

Ikke kun mødrene som på mors dag.

Eller kæresten og ægtefællen som på Valentinsdag.

Nej, alle kvinder: hustruer, kærester, mødre, søstre, døtre, veninder, bedstemødre og så videre. Måske med en buket blomster og i al fald med ekstra kram, kys og kærlighed.

Samtidig med at vi husker på, at den internationale kamp for kvinders rettigheder til stadighed er vigtig.

For mange mennesker betyder kvindekampdagen ikke noget særligt.

Men uanset om man markerer dagen eller ej, eller hvilket forhold man måtte have til 8. marts, mener jeg, at det er en væsentlig dag at forholde sig til, og som fortsat har betydning.

Den er en god anledning til lige at stoppe op og tænke over kvinders rettigheder og muligheder.

En god dag til at huske at værdsætte, at generationer af kvinder før os har kæmpet for meget af det, vi i dag tager for givet og nyder godt af i lande som Danmark.

En god dag til en påmindelse om, at vi ikke bare må blive passive, fordi vi på mange kvindepolitiske parametre er kommet langt, men at vi skal blive ved med at drøfte og forholde os til alt fra kvinders indflydelse i politik og erhvervsliv til lige rettigheder mellem kønnene, vold mod kvinder og prostitution. Dagen minder os også om, at der fortsat skal kæmpes for ligestilling og for ligeløn blandt kvinder og mænd i sammenlignelige job.

Kvindernes Internationale Kampdag er grundlagt i Danmark i 1910. I sin tid handlede kampen primært om stemme- og valgret og for rettigheder for arbejderkvinder.

Senere blev 8. marts valgt som dato for den internationale kampdag.

Den markeres fortsat verden over med at sætte spot på kvindepolitiske emner, ligestillingsdebat og kvinders forhold.

Og det er vigtigt og nødvendigt. For der er stadig mange og krævende kampe, der skal kæmpes over hele verden for kvinders rettigheder og mod kvindeundertrykkelse og diskrimination. Selv om halvdelen af verdens befolkning er kvinder, er der i verden meget stor forskel på mænds og kvinders vilkår og muligheder.

Det kræver global indsats, globalt fokus og samarbejde samt politisk vilje og ressourcer i verdenssamfundet at ændre på ulige og undertrykkende forhold.

Det kan vi i et land som vores være med til at påvirke for eksempel via vores politikere og organisationer, som så igen kan påvirke og stille krav via de internationale sammenhænge, Danmark og danskere deltager i.

Ikke kun 8. marts, men året rundt.

Læs også
Standpunkt: Afslørende S-mail og ministermøde
Læs også
Standpunkt: Højhuse skaber naturligvis altid debat
Læs også
Standpunkt: Hvor der er vilje, burde der også være en cykelsti