Mulige forureninger skal undersøges inden 2030

Region Midtjylland vil med en langsigtet handleplan sætte en klar prioriteret retning for indsatserne i forhold til jordforurening

8. september 2020, 10.50

Her er en miljømedarbejder fra Region Midtjylland i færd med at tage vandprøver fra en boring. Foto: Niels Åge Skovbo

MIDTJYLLAND Den nye Handleplan for Jordforurening 2020-25, som regionens Udvalg for Regional Udvalg netop har godkendt, sætter det lange lys på for jordforurenings-indsatserne for at sikre mest mulig tryghed, sundhed og rent vand for pengene. Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Region Midtjylland.

En vigtig prioritet i handleplanen er de 5200 kortlagte »muligt forurenede« grunde i regionen. Umiddelbart udgør cirka 2000 af dem potentielt en risiko for grundvand og/eller boliger i nærheden, som det offentlige har pligt til at gribe ind over for. Disse grunde skal være undersøgt inden 2030.

- Vi er nødt til at prioritere at få undersøgt grunde rundt om i hele regionen, hvor der er mistanke om forurening, og vi vil blive den første region, der får det overblik. Det er ambitiøst, når vi har et stramt årligt budget på cirka 40 millioner kroner til alle vores jordforureningsopgaver. Men vi har brug for overblikket, så vi ved, hvilke forureningsopgaver der venter os og de kommende generationer. Sideløbende skal der selvfølgelig også være penge til at rense op de steder, hvor forurening for eksempel truer drikkevandet, siger Jørgen Nørby (V), formand for Udvalg for Regional Udvikling, i pressemeddelelsen.

Bæredygtighed i fokus

Handleplanen for jordforurening stiller også skarpt på FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling, som Region Midtjyllands udviklingsstrategi baserer sig på. Når regionen løser opgaver, der har med jordforurening at gøre, bidrager det i særlig grad til verdensmål 3 (sundhed) og verdensmål 6 (rent vand).

- Som borgere og politikere har vi brug for, at det er tydeligt, hvordan vores offentlige indsatser og beslutninger bidrager til en mere bæredygtig verden. To verdensmål skiller sig her særligt ud, men handleplanen belyser også, hvordan jordforureningsopgaverne har en positiv indflydelse på en række andre verdensmål, siger Flemming Knudsen (S), der er næstformand for Udvalg for Regional Udvikling, i pressemeddelelsen.

Regionsrådet har planen til endelig vedtagelse 23. september.