Lad nu de private inkasso-virksomheder hjælpe

14. juli 2020, 13.33

Jakob Tietge. Foto: PR-foto

GÆLD Hver femte borger skylder det offentlige penge. Samlet set er gælden i omegnen af 100 milliarder kroner. Det volder Staten ganske store problemer at få pengene ind. Skat regner med at kunne få penge fra cirka halvdelen af skyldnerne.

Årsagerne er flere. Blandt andet har der været it-bøvl, og skatteminister Morten Bødskov meldte sidste år ud, at det kommer til at tage år at få gældsinddrivelsen op i fulde omdrejninger. Det er meget lang tid.

En stor del af løsningen kan være at lade private inkassovirksomheder hjælpe offentlige myndigheder og selskaber med opkrævning af gælden. Der er tale om en dygtig og effektiv branche. Tal fra Dansk InkassoBrancheforening viser, at succesraten for privat opkrævning er så stor, at det potentielt kan minimere belastningen på den statslige inddrivelse med 60 procent på udvalgte gældstyper.

I dag kan offentlige kreditorer som for eksempel en kommune samarbejde med en privat inkassovirksomhed om at opkræve restancer, men det sker desværre alt for sjældent.

Årsagen er, at de offentlige kreditorer - modsat private kreditorer - ikke må pålægge skyldneren en del af omkostningerne ved opkrævningen. Hvis man ændrer reglerne, så offentlige kreditorer kan lade skyldneren betale for en del af omkostningen ved opkrævningen, så vil private inkassovirksomheder langt oftere kunne hjælpe det offentlige.

Det er værd at huske på, at en succesfuld opkrævning typisk indebærer en række ressourcekrævende tiltag, som udsendelse af rykkerskrivelser, telefonisk dialog med skyldneren og håndtering af afdragsordninger i respekt for skyldnerens økonomi.

Målet er altid at finde en god frivillig løsning frem for blot at sende sagen videre til tvangsinddrivelse hos Fogedretten.

Opkrævningen er godt lovreguleret, så inddragelse af inkassovirksomheder i den offentlige gældsopkrævning vil altså ske under ordnede og trygge forhold for alle parter.