Jagt i Danmark er stærkt kritisabelt

21. juli 2021, 13.25

Foto: Adobe Stock Photo

JÆGERE Nu (juni, red.) er det atter tiden for udsætning af store mængder vildt, så jægerne har noget at skyde på efter sommeren. Især fasanen er et eftertragtet stykke vildt. Det er mere rimeligt at bruge udtrykket skydefugl om denne invasive hønsefugl. Hvert år udsættes næsten en million (850.000) fasaner fra fasanerier i Danmark og udlandet (Polen). Hertil cirka 60.000 gråænder og omkring 6000 agerhøns. Tallene er svære at verificere.

180.000 danskere løser hvert år jagtkort. Hvor mange der går på jagt uden gyldigt jagtkort er usikkert. Disse skydegale borgere mener, de har lov at skyde på helt værgeløse dyr, og at de er med til at »regulere« vildtet. Jamen det skal naturen nok selv sørge for. Ingen i dagens Danmark er nødsaget til at skyde noget som helst for at få protein på bordet. Jagt kan kun benævnes: Lystmord.

Et meget stort problem med jagt i Danmark er antallet af anskudte dyr.

Jægerne selv er yderst uvillige til at oplyse de faktiske tal og forsøger ved enhver lejlighed at neddysse tallene for anskydninger. Men der er noget, der tyder på, at antallet af anskudte dyr i Danmark er mindst en million årligt. En af de »bedre« jægere mener hver tredje gråand har hagl i kroppen. Gråænder må skydes halvanden time efter solnedgang og før solnedgang.

Enhver kan forestille sig, hvor godt man rammer en and under flugt i tusmørket. Undersøgelser viser, at 20-36 procent af de kortnæbbede gæs og 18-34 procent af edderfuglene har hagl i kroppen. Der er store mørketal på området.

Jægerne på deres side siger: »Vi tager hånd om det«. Men det ser ud til alle undersøgelser vedrørende anskydninger er sat på standby. Området er ganske enkelt for betændt. Kritikken bliver kvalt. Og jægerne hænger også deres hat på schweissarbejde. Altså at de med hjælp fra særlige schweisshunde leder efter anskudt vildt. Men dette gælder i praksis kun hjortevildt. Store mængder af andet anskudt vildt forsvinder ude i naturen.

Dansk Jægerforbund, jagtforeninger og Vildforvaltningsrådet har nogle alvorlige forklaringsproblemer i forbindelse med jagtetik i Danmark. Men da dansk jagtindustri akkumulerer i omegnen af to milliarder kroner i omsætning, er de to institutioner oppe mod stærke kræfter. Ikke mindst for danske godser er jagt blevet en betydelig indtægtskilde.

De 180.000 officielle jægere i Danmark bør destruere deres jagtvåben - subsidiært nøjes med at skyde efter en skive eller en lerdue.

Indlæser debat...