Slut med plejehjemsbesøg - i et valgår

4. maj 2021, 14.20

Mette Guldberg. Foto: PR-foto

ÆLDRE Når jeg som byråds- og regionsrådskandidat brænder for, at vi i Herning Kommune har en god ældrepleje, er det vigtigt for mig at sætte mig godt og grundigt ind i tingene.

Derfor var min plan at besøge samtlige plejehjem og -centre i Herning Kommune inden sommerferien, for netop gennem den gode og saglige debat med alle de gode, engagerede mennesker, der har deres daglige gang og virke på stedet blandt vore ældre medborgere, at få en førstehåndsoplevelse af områdets tilstand.

Netop for at få en fornemmelse af hvad der rører sig i både personalets og beboernes hverdag, finder jeg det vigtigt at tage en snak med lederen og beboerne. Se hvordan hjemmene og vore ældre medborgeres hverdag er indrettet. Hvordan der bliver serveret mad. Hygget og skabt aktivitet. Kort sagt: Opleve den gode stemning, der skabes hos beboerne gennem det omsorgsfulde arbejde, der udføres af et dedikeret personale og derigennem få en stærk og troværdig fornemmelse af, hvad vi som et ansvarligt samfund kan byde ind med for at sikre en fortsat tryg hverdag hos vore ældre medborgere.

Jeg nåede at besøge to offentlige plejehjem og to private, og så var det slut. Jeg delte naturligvis min begejstring og min positive tilgang på min Facebookprofil, men nogen synes åbenbart ikke, at det var så god en idé, og forvaltningen satte en stopper for dette. Begrundelse til mig fra plejehjemmene var: »Vi er blevet skærpet, at vi ikke kan tage imod politikere i forbindelse med valgåret, så vi kan ikke aftale et møde«.

Men hvorfor dog ikke? Er det ikke vigtigt, at vi som kommende politikere sætter os ind i tingene? Er det ikke vigtigt, at når valgdebatterne starter, og vi skal ud og møde vælgerne til efteråret, at vi så ved, hvad vi taler om? At vi gennem dialog har rådført os med de befolkningsgrupper, hvis hverdag påvirkes af de politiske beslutninger, der skal forme kommunens fremtidige virke?

Jeg ville gerne have haft indsigt i helt konkret, hvad forskellen er på at drive et offentligt drevet plejehjem fremfor et friplejehjem eller et plejehjem under Danske Diakonhjem. Jeg vil også gerne have været blevet klogere på, hvad vi som kommune kan gøre bedre, og hvordan samarbejdet er generelt.

Jeg er undrende. Jeg har taget alle forbehold. Blevet testet, går med mundbind/visir og spritter af ved hver lejlighed. Og de steder jeg allerede har besøgt, har været yderst gæstfrie og meget positive over min interesse.

Burde det ikke være op til det enkelte plejehjem at afgøre, om det har lyst, tid og mulighed for at vise deres sted frem. Det behøver man jo ikke beslutte på forvaltningen, men lade være op til de enkelte ledere at afgøre. Alternativt kunne kommunen i stedet invitere interesserede kandidater på en række forskellige besøg. Det må da være i kommunes interesse, at kandidaterne er klædt på og ved, hvordan virkeligheden er i vores ældrepleje.

Jeg er som person meget dedikeret i de ting, der interesserer mig. Og at besøge Herning Kommunes plejehjem ville have givet mig så meget indsigt og forståelse. Også at jeg som person kan opfylde det kriterie, det er at kunne tage sig godt og ansvarligt af vores ældre medborgere med den respekt og omsorg, som der er behov for. Det fortjener de. Det er her, blandt disse virksomme mennesker, vort velfærdssamfund er skabt.

Indlæser debat...