Tre måder landbruget kan vinde klimalampen på

13. februar 2020, 10.12

Asger Christensen. Foto: PR-foto

FORSLAG Vi står på kanten af et klimaproblem, som kræver handling fra både erhvervslivet og os politikere.

Landbruget er en af de sektorer, som vil og skal påtage sig en afgørende rolle i den grønne omstilling. Faktisk er danske landmænd allerede nogle af de grønneste i hele verden.

Vores mælkeproducenter og vores oksekødsproduktion er blandt de mest klimavenlige, men vi skal selvfølgelig gøre mere endnu.

Som medlem af både Europa-Parlamentets landbrugs-, miljø- samt klimaudvalg kæmper jeg for en grønnere fremtid. Blandt andet grønne flyrejser, nye metoder inden for planteforædling og emhætter i stalden. Lad os begynde med den sidste.

Metan-emhætte og vaccine:

En af de største udfordringer for landbruget er køers udslip af metangas, som udledes, når dyrene bøvser eller prutter. Heldigvis arbejdes der på flere metoder til at mindske udledningen fra kvæg. For eksempel prøver forskere at udvikle en form for emhætte, som opsamler gassen fra køerne i stalden.

I den mere spektakulære ende brygger forskere på en vaccine mod metanudledning, der kan begrænse produktion af metan i koens mave. Teknologierne virker lovende, men vi skal gøre det nemt tilgængeligt for landmænd ved fortsat at sikre penge til forskning.

Planteforædling:

Ser vi på afgrøder til fødevarer og dyrefoder, har vi også her en spændende teknologi: Crispr, som bruges til forædling af planter.

Med teknologien skaber man mere resistente planter, som kan modstå bakterie og svamp. På den måde kan vi benytte mindre gødning og færre kemikalier - og samtidig sørge for, at planterne ikke går bort, før de bruges til fødevarer eller foder.

Den nye teknologi til forædling af planter kan således være godt for klima, miljø og biodiversiteten.

Men Crispr-teknologi kræver penge til forskning, så vi kan undersøge om metoden til planteforædling rummer det potentiale, som forskerne hævder.

Grønne fly:

Til sidst skal vi ud at flyve. Landbruget kan nemlig være med til at sikre grønnere flytransport.

Ved at bruge overskudshalm, biogas fra landbruget og havvindmøllestrøm er det muligt at producere klimavenligt flybrændstof, hvilket er et vigtigt skridt til at nå klimaneutralitet i 2050.

Teknologien kaldes Skyclean og er stadig i sin spæde begyndelse. Derfor er der behov for flere investeringer, så vi i en nær fremtid kan flyve med god samvittighed samt nedbringe udledningen fra landbrug.

Alle mine anbefalinger kræver dog politisk vilje i både EU og Danmark, som jeg håber at være med til at skabe grobund for som medlem af Europa-Parlamentet.