Herning er en fraflytterkommune

3. maj 2021, 13.03

Jacob Bach Jensen. Foto: Privatfoto

BORGERE Jeg har den sidste tid studeret lidt i kommunens befolkningsudvikling. Der er i den grad nogle tendenser, der vækker min bekymring.

For det første er vi en fraflytterkommune. Indenfor de sidste fire år har vi hvert år oplevet en nettofraflytning på i gennemsnit 131 personer.

Behøver det at være sådan? Nej, tag for eksempel Silkeborg. Her har man i den samme periode oplevet en tilflytning på 627 personer om året.

Betyder en nettofraflytning på 131 personer så, at befolkningstallet i kommunen falder? Nej, for oven i det tal skal tillægges to ting. Indvandring fra andre lande til Herning og fødselstallet fratrukket antal døde.

Heldigvis bliver der født lidt flere end der dør. Herning havde sidste år et fødselsoverskud på 138 personer. Det kan så lige akkurat opveje, at vi mister indbyggere til andre kommuner. Det, der så sikrer, at befolkningstallet stiger, er indvandringen fra udlandet. Denne indvandring er hovedsageligt skabt af to grupper. Det er Østeuropæere og flygtninge. Så når politikerne i Herning glæder sig over, at befolkningstallet stiger, så er realiteterne, at denne stigning skyldes indvandring fra andre lande. De sidste seks år har Herning haft en gennemsnitlig nettoindvandring på 300 personer om året.

Vi ved også med ret stor sikkerhed, at Herning over de næste 12 år vil opleve en stigning i antallet af pensionister på omkring 4300 personer. Samtidigt vil antallet af 40-59-årige falde med cirka 1200 personer. Det påkalder handling!

Vores udgifter til ældrepleje vil altså stige, uden at der bliver tilsvarende flere til at tjene pengene. Desværre er politikernes fokus lige nu et helt andet sted. Man er nemlig meget optaget af at smide mange millioner i nakken på en lille gruppe talenter.

Vi ved ligeledes, at alle de penge, som byrådet fik i kassen ved at sælge de forbrugerbetalte forsyningsværker, nu er brugt. Forude venter altså nogle magre år.

Vi skal have skabt en kommune i balance. Der er mange, der pendler til Herning for at arbejde. Men bo her vil de ikke, derfor lægges skatten ovre hos nabobyerne. Væksten skal fremover skabes ved, at indpendlerne gøres til nye skatteydere i Herning Kommune.

For fremtiden skal Herning ikke være en fraflytterkommune. For fremtiden skal Herning ikke være en kommune, hvor man lever af arvesølvet. Vores sparsomme indtægter skal fremover ikke brændes af på prestigeprojekter. De skal efter min mening gå til en værdig behandling af børn, ældre og handicappede medborgere.

Jeg vi derfor arbejde på at få vendt udviklingen. Herning skal ikke være en fraflytterkommune.

Læs også
Prognose: Herning runder 96.000 indbyggere i 2032
+Abonnement

Indlæser debat...