En mig, mig, mig-kultur, men hvor er ansvaret for fællesskabet?

5. oktober 2021, 11.17

Troels Johansen. foto: Thomas Bang

CORONA Efter at coronapandemien i mange måneder er blevet bekæmpet med stor succes, er smittetallet igen stigende; i dag er 427 nye smittede, positivprocenten er 1,1 procent. Med efterårsvejr, lavere temperaturer og mere indendørsliv vil antal smittede stige yderligere.

Vores allesammens Søren Brostrøm, som uendelig mange gange har opfordret os til at blive vaccineret, appellerer nu igen de, der endnu ikke har fået de to stik, om at få gjort alvor af at blive vaccineret.

Og Allan Randrup Thomsen anbefalede med en meget alvorlig ansigtsmine på i TV så sent som i denne weekend alle endnu ikke vaccinerede at blive det, for, som han sagde, de kan sprede smitten lynhurtigt blandt rigtigt mange, og så kan det blive vældig farligt igen.

Når nu sagkundskaben i den grad opfordrer de endnu ikke vaccinerede til at blive det, hvorfor gør de det så ikke? Der er mange forklaringer. Vaccinen er ikke efterprøvet! Der kan være alvorlige bivirkninger! Man kan nok ikke få børn, hvis man bliver vaccineret! Hvis jeg bliver coronasyg, bliver det ikke så slemt for mig! Kan man være sikker på, at vaccinen i det hele taget hjælper? Det er indgreb i min personlige frihed at kræve vaccination!

Realiteterne er, at de fleste af dem, der bliver indlagt nu, er ikke-vaccinerede. De har valgt ikke at tage de to stik - en mig, mig beslutning! - men når de bliver syge, og det bliver slemt for dem, så vil de gerne behandles på sygehusene. De belaster dermed det i forvejen hårdt pressede sygehuspersonale. Og det ganske unødvendigt. Jeg synes, det er et udtryk for manglende ansvarlighed.

Når nu sagkundskabens i den grad understreger det farlige ved, at man ikke lader sig vaccinere, og påviser, hvordan disse personer kan være farlige for de mennesker, de omgås, så burde alle tage imod det fornemme tilbud om vaccination. De ikke-vaccinerede kan sprede smitte med eksplosiv hast i de cirkler, de færdes i. Hvorfor lytter de ikke? Hvorfor bidrager de ikke til at skabe et så højt niveau af sikkerhed som muligt for os alle sammen? Jeg mener, det er udtryk for en mig, mig, mig - kultur. Det er mig, der bestemmer, også uanset konsekvenser for andre. Det er uansvarligt i forhold til fællesskabet. Kan de da ikke få det ind i knolden?

Læs også
Når familierne har det godt, har Ikast-Brande det godt

Indlæser debat...