Niels Krøjgaard uddanner specialstyrker i at tolke kropssprog: I Herning lærer man ikke at mærke sine følelser

Det stod ikke skrevet i stjernerne, at Niels Krøjgaard skulle blive ekspert i at læse følelser: Empati var ikke et tema hverken hjemme eller hos kammeraterne i Herning. I dag er han blandt andet med til at uddanne specialstyrker inden for Rigspolitiet i at afsløre løgne og tolke kropssprog. Til september kan man opleve ham som psykologisk entertainer i MCH og lære at læse følelser

11. marts 2020, 19.01

Foto: Mingo Photo

HERNING

Han ved præcis, hvad han gør, da han går et skridt for tæt på journalisten og smilende fortæller, at han er helt klar over, at han har overskredet mine grænser.

Med et lille drej af kroppen fjerner Niels Krøjgaard den anspændte atmosfære og viser med tydelighed, hvorfor han er eftertragtet som både psykologisk entertainer, foredragsholder og som rådgiver inden for nonverbal kommunikation, kropssprog og mikro-mimik.

- Det er faktisk ret simpelt, når man ved, hvad man skal kigge efter, siger han smilende og peger på mine øjne.

- Løftede øjenbryn - store øjne. Tegn på ubehag. Næste skridt ville være flugt! Ved at dreje min krop, åbner jeg en åbning - en flugtmulighed, det skaber ro hos dig.

Mens vi sætter os tilbage til bordet i caféen på Herning Bibliotek, forklarer han næsten undskyldende, at han altså ikke render rundt og læser folk hele tiden – hvad mange ellers tror.

- Det er en tillært adfærd; jeg skal tænde for den, for at den fungerer. Men når jeg eksempelvis gerne vil gøre et så godt indtryk som muligt, så er det klart, at jeg er ekstra opmærksom på signalerne og er ekstra nærværende, siger han med endnu et afvæbnende smil.

Niels Krøjgaard underviser blandt andre politiet, hvordan de kan bruge mikro-mimik og kropssprog til at forstå de mennesker, de arbejder med. Men når han ser tilbage på sit eget liv, stod det på ingen måde skrevet, at han skulle arbejde med følelser og psykologi.

- Jeg kommer fra Herning, så jeg har ikke lært at mærke mine følelser, siger han og erkender, at det er en lidt karikeret opfattelse af midtjyderne. Men ikke desto mindre var det den oplevelse, han stod med undervejs i sin uddannelse:

- Hvis man skal arbejde med at forstå andre mennesker, skal man kunne mærke deres følelser. Men det kræver, at du kan genkende følelserne fra dig selv. Og i Herning lærer man altså ikke at mærke sine følelser. Jeg gjorde i hvert fald ikke, så jeg var faktisk ekstremt dårlig til det.

Foto: Mingo Photo

En lille dreng uden kærlighed

Niels Krøjgaard er 52 år og har været langt omkring på sin vej mod livet som psykologisk foredragsholder. Efter folkeskolen og gymnasiet i Herning, tog han en uddannelse som markedsføringsøkonom og fik job på et reklamebureau i Herning.

- Jeg var nok den dårligste sælger i hele branchen, fordi salget ikke interesserede mig. Men det gjorde det kreative til gengæld. Det med at påvirke mennesker.

Derfor uddannede han sig videre, blev selvstændig og begyndte at tilbyde kurser i metodisk idéudvikling, mens han i fritiden hyggede sig med gøgl og trylleri.

- Dybt nede i 98 ud af 100 tryllekunstnere står der en lille dreng, der ikke fik kærlighed nok, da han var lille. Derfor tiltaler branchen dem: En genvej til succes, som de forveksler med kærlighed. Når man står på scenen, publikum klapper og synes, man er fantastisk, så tror de, det er kærlighed. Og at imponere folk med tricks, kan man lære på to timer. Jeg tror egentlig, jeg fik kærlighed nok - man viste bare ikke selv kærlighed i Herning. Så jeg er ikke verdensmester i empati, det ligger ikke naturligt for mig.

Krimiserien »Lie to Me« på TV2 fangede Niels Krøjgaards interesse. Han tog til Manchester og Paul Ekman International, hvor han blandt andet fik certificering i »følelsernes intelligens« og detektering af sandhed og bedrag og real-time følelsesaflæsning.

- Det, jeg troede, ville blive en rejse udad, begyndte i stedet som en rejse indad i mig selv. For at lære at mærke mine egne følelser, så jeg kunne genkende dem hos andre. Eksempelvis har jeg svært ved at mærke vrede - og har også svært ved at blive vred. Men jeg er god til sorg; det blev åbnet, da jeg mistede min bonusdatter i en trafikulykke for seks år siden. Uddannelsen og min efterfølgende coach i Aarhus blev en gave, som har bragt mig dertil, hvor jeg er i dag.

Alle kan blive bedre

Niels Krøjgaard har som den eneste dansker fået undervisning i Applied Cold Reading af en af verdens førende eksperter på området, Ian Rowland, i London. Det er den teknik, som clairvoyante bruger til at aflæse deres klienter og deres kropssprog. Derfor tror Niels Krøjgaard heller ikke på overnaturlige evner som tankelæsning og clairvoyance.

- Det er snarere manipulation, gætværk og gode evner til at læse andre mennesker. Redskaber, jeg selv kan bruge - og få folk til at føle, at jeg kan læse eller placere tanker. Som sagt læser jeg ikke hele tiden følelserne hos folk omkring mig, men eksempelvis under en togrejse i Italien kunne jeg ikke lade være med at studere folk og følge samtaler for at se, hvor meget man kan lære om folk - uden at forstå, hvad de taler om. Og det er faktisk ikke så lidt, siger han og peger på, at der er mange forudindtagede antagelser om kropssprog.

Eksempelvis kan arme krydset foran brystet betyde en lukket afvisende holdning, som mange ved - men det kan også betyde, at personen fryser, skal på wc eller ganske enkelte bare slapper af på den måde.

- Så det er nemt at tage fejl. Men hvis man har god kontakt til sine egne følelser og erfaring med at læse andre mennesker, så kan man komme langt, siger Niels Krøjgaard og fortæller, at man hurtigt kan opbygge en lille rygsæk med de vigtigste redskaber til at forstå sine omgivelser eller forstærke sit eget kropssprog.

Derfor er hans workshops, kurser og foredrag også som regel populære.

- Alle kan blive bedre til at læse omgivelserne, og hvis man arbejder med mennesker, kan man drage stor nytte af det, siger han og hentyder blandt andet til sit arbejde med Rigspolitiet, hvor hans redskaber for eksempel bliver brugt i forbindelse med afhøring af kriminelle.

- Det er lidt nørdet - og det er sindssygt spændende. Og så er det sjovt! Det er det, der driver mig. Det er ikke at planlægge et nyt foredrag; der kan jeg virkelig være irriterende. Men når først jeg er i gang - med undervisning, et foredrag, en workshop - og jeg kan finde de små detaljer, jeg kan justere en smule på og gøre det endnu bedre, og vildere og påvirke folk endnu mere. Det er det, der driver mig. Måske er det en af de gode ting, jeg har fået med fra min opvækst i Herning: Den drivkraft, kreativitet og vildskab, som jeg er rundet af.

Tre grundregler når du skal læse mennesker

Jo bedre du kender mennesket, desto bedre læsning vil du få

Når man læser en persons følelser, læser man fra ”grundadfærd” ud i følelsen. Grundadfærd er når personen er i en neutral og følelsesmæssig afslappet tilstand. Det er derfor du har nemmere ved at aflæse en partner eller børn - mod en fremmed du møder første gang.

Læs i kontekst og klynger

Man kan aktivere mange følelser i en samtale. Derfor lytter man også til personen ud over at læse personen. Hvad siger personen – og hvilken følelse blev aktiveret hvornår. Man fokuserer desuden ikke kun på ansigtet, men på hele kroppen samt på toneleje, verbalt indhold og talestil.

Vær opmærksom på egne bias

Oftere end vi tror tænker vi irrationelle tanker.

Vi er biased – eller forudindtaget. Gå i litteraturen og gør dig klog på hvor mange bias vi mennesker dagligt falder i. Bedste værn mod bias er nærvær og tilstedeværelse.

Er du god til at læse eller mærke følelser?

Kig godt på billedet og mærk efter i kroppen. Bliver du lidt trist af at kigge på billedet? Så er du empatisk og god til at mærke andre. For at kunne mærke en følelse hos andre, så skal man nemlig kunne mærke den selv først. Og husk: Det er ikke alle følelser, vi er lige gode til at mærke i os selv, og derfor er der også forskel på, hvor nemt vi læser eller mærker forskellige følelser hos andre.

Læs mere om Niels Krøjgaards arbejde på: www.humaninvestigator.dk