Fagbevægelsen fylder 150 år i dag

15. oktober 2021, 12.48

Lone Børlum. Foto: PR-foto

JUBILÆUM Det er sjældent, at man er til fødselsdag hos nogen, der har præget et helt samfund i over hundrede år – og forsat gør det! Sådan en fødselar er den danske arbejderbevægelse, som nationalt fejrer sin 150-års fødselsdag i dag, fredag 15. oktober.

FH Herning og Ikast-Brande har allerede taget forskud på fejringen. Det gjorde vi 1. oktober på biblioteket i Herning, hvor over 100 deltagere var samlet for at lytte til historiske fortællinger fra brancherne. En festdag med mange flotte faner, billeder og film fra en svunden tid, krydret med fællessang og hyggelige samtaler.

En festdag der helt sikkert havde fortjent pressens opmærksomhed. For fødselsdagen handler ikke kun om de afgørende kampe og milepæle op gennem historien. Blikket fremad er mindst lige så vigtigt – for arbejderbevægelsen er et fællesskab, der gennem 150 år har udviklet sig til at være en hjørnesten i det velfærdssamfund og arbejdsmarked, vi kender i dag.

Derfor fejrer arbejderbevægelsen i år, at sammenholdet og fællesskabet skridt for skridt har forbedret vilkårene for lønmodtagerne. Lønnen er blevet hævet, arbejdsmiljøet forbedret, uddannelsesmulighederne styrket, arbejdstiden sænket og mange har fået seks ugers betalt ferie.

Arbejderbevægelsen er årsagen til, at vi i dag har et arbejdsmarked med vilkår, som er langt bedre end de fleste andre steder i verden.

Men der er forsat nok at kæmpe for. Alt for mange bliver stadig snydt eller slidt på deres arbejde. Uligheden stiger. Der er klimakrise og en teknologisk udvikling, der går stærkere end nogensinde før. Nogen steder kan vi se, at fortidens horrible arbejdsforhold bliver genoplivet. Alt for lave lønninger, uforudsigelige arbejdstider, nul-timers kontrakter og falske »selvstændige«. Det hører ingen steder hjemme - og slet ikke på det danske arbejdsmarked.

Det skal vi forsat gøre alt for at bekæmpe, og her er vore stærke fællesskab vejen frem. Derfor er der i dag, ligesom for 150 år siden, brug for, at arbejderne står sammen i stærke fællesskaber.

Indlæser debat