Koldbrygget, japansk eller latte: Det er sæson for iskaffe - sådan gør du

Iskaffe-sæsonen er over os, og selvom det kan føles som en fancy café-drik, kan du sagtens give dig i kast med lækkerier derhjemme. Vi guider dig her

Udgivet:09. maj 2022, 14.15

Læsetid:3 minutter

Slurp, aaah! En god kop iskaffe er alt jeg drømmer om på en varm forårsdag - og det viser sig, at det slet ikke er så svært at gå i gang derhjemme. Grafik: Mia Frost

Mia Frost
Journalist| mfd@midtjyllandsavis.dk

På selv den varmeste forårsdag kan man have trang til koffein, og hvad er så bedre end en forfriskende kop iskaffe?

Men er det ikke mest noget, man får på en café? Det ser jo så fancy ud, og det smager så lækkert.

Forkert!

Du kan sagtens lave iskaffe derhjemme, og du behøver ikke nødvendigvis en espressomaskine eller karamelsirup.

- Hvis man kan lide kaffe, skal man helt sikkert prøve en kop iskaffe på en varm dag, men det er altså ikke noget med bare at lade en varmbrygget kop filterkaffe stå ude, til den bliver kold, forklarer herning-iværksætter Anders Pagh, der er en af stifterne af Ideal Kafferisteri.

Det er Anders Pagh, der sammen med sin kompagnon Sebastian Andersen, og deres investor og sparringspartner Kasper Witt, står bag Ideal Kafferisteri.

Inden du begynder

Det er selvfølgelig muligt at bruge hvilken som helst slags kaffe, men Anders Pagh slår et slag for, at pris og kvalitet som oftest hænger sammen.

- Og vælg hele bønner som du selv kværner derhjemme. Kaffen er typisk bedst inden for 30-40 dage efter ristning og bør kværnes umiddelbart inden brygning.

Det skal du have: God kaffe, en kaffekværn, vand, isterninger, køkkenvægt. Desuden en stempelkande, filterkande eller espressomaskine alt efter, hvilken slags iskaffe, du vil lave.

For Ideal Kafferisteri er en del af missionen at give kunden de værktøjer, der gør det muligt at indfri kaffens fulde potentiale. Derfor har de udarbejdet forskellige bryggeguides.

Han er kaffeentusiast til fingerspidserne og giver her tre bud på iskaffe, du kan give dig i kast med derhjemme.

1. Stempelkande i køleskabet: Koldbrygget iskaffe

- Normalvis tager det ikke ret lang tid at brygge en kop varm kaffe, da vandets temperatur er et effektivt parameter i forhold til at opløse smagsopgivende komponenter fra kaffebønnerne på kort tid, fortæller Anders Pagh

Den koldbryggede iskaffe har en lys profil, men den er en smule tåget i udtrykket. Et velsmagende bud på en iskaffe.

I stedet for at brygge i fire minutter tager en koldbryging 7-12 timer. Så frem med tålmodigheden, hvis du kaster dig ud i den koldbryggede udgave.

Koldbrygget iskaffe - den lette

Den letteste kop iskaffe er også den, der kræver mest tålmodighed - eller forberedelse.

Derudover kræver det kun god kaffe, en stempelkande - eller en kande og et filter - en kaffekværn, isterninger og koldt vand.

Kværn kaffen medium-groft (75 g. pr. liter vand).

Hæld kaffen og det kolde vand i stempelkanden.

Tryk IKKE stemplet ned i kanden.

Stil kanden på køl eller ved stuetemperatur i 7-12 timer

Efter 7-12 timer: Tryk stadig ikke stemplet ned, men hæld gerne kaffen igennem filtret og over nogle isterninger i dit glas.

Hæld resten op i en ny kande og gem i køleskabet.

Nyd et glas koldbrygget iskaffe.

- Noget af det gode ved den koldbryggede kaffe er, at du kan brygge til flere dage ad gangen, fordi man bare gemmer resten i køleskabet, siger Anders Pagh.

Kilde: Ideal Kafferisteri, Anders Pagh

I bedste tv-køkken-stil havde Anders Pagh snydt lidt og forberedt sig ved at stille kaffe og vand på køl aftenen inden. I videoen herunder kan du derfor se, hvor ganske let det er at hælde den koldbryggede kaffe op i dit glas med isterninger.

2. Filterbryg over isterninger: Japansk iskaffe

Kravler vi et trin op ad sværhedsgradsskalaen, finder vi den japanske iskaffe.

- Denne metode er lidt sværere end den koldbryggede, for selvom du sparer de mange timers venten, kræver den en smule udstyr og teknik, mener Anders Pagh.

Denne metode handler i bund og grund om at brygge kaffen på varmt vand for derefter at køle den ned med det samme ved hjælp af isterninger.

Den japanske iskaffe er en tand finere i smagen end den koldbryggede. Næsten teagtig, frisk og læskende.

- Man får den gode kvalitet fra en varm brygning, men i en kold form, siger Anders Pagh.

Japansk iskaffe - medium svær

Til en kop japansk iskaffe skal du bruge god kaffe, en Hario v60 eller anden filterbrygger, vand, 200 gram isterninger og en kande.

Kværn 32 gram kaffe medium-fint.

Skyld filteret med koldt vand.

Hæld 200 gram isterninger i kanden.

Sæt filteret på og hæld den kværnede kaffe i filteret.

Hæld 100 gram vand i filteret og lad det “bloome” i 45 sekunder.

Efter 45 sekunder: Hæld de sidste 200 gram vand i filteret i løbet af 1 minut.

Vent til kaffen er løbet igennem.

Lad isterningerne opløse helt eller delvist.

Servér kaffen over nye isterninger.

Smag og nyd et glas japansk iskaffe.

Kilde: Ideal Kafferisteri, Anders Pagh

Let ser det ud i videoen herunder. Det er da lige til at gå til?

3. Espresso, rørsukker og mælk: Islatte

Nu begynder det at ligne den iskaffe, man bestiller hos de fancy kaffehuse og på byens caféer.

Islatten er nok den, de fleste af os forbinder med en traditionel kop iskaffe.

- Denne form for iskaffe vil jeg kategorisere som den sværeste af de tre, fordi den kræver en espressomaskine. Har man sådan én, er den til gengæld ikke udfordrende, understreger Anders Pagh.

Han foreslår en meget koncentreret stempelkaffe som substitut for et espresso-shot.

Blød, cremet og lækker. Nok er den svær, men den er også besværet værd.

- Når vi drikker en klassisk latte er det med opvarmet mælk, som tilfører kaffen sødme. Kold mælk har ikke samme effekt, så hvis man savner sødmen, vil jeg foreslå en skefuld rørsukker i den varme kaffe.

Islatte - den svære

Espresso, mælk, isterninger og måske en skefuld rørsukker. Det er alt du behøver for at lave en islatte.

Bryg en dobbelt espresso eller stærk stempelkaffe (1:4).

Hæld 1/2 til 1/3 dele mælk i et glas med isterninger

Hæld kaffen over mælken.

Du kan evt. tilsætte rørsukker eller ahornsirup for mere sødme.

Kilde: Ideal Kafferisteri, Anders Pagh

- Brygning på en espressomaskine er i sig selv en videnskab, men som udgangspunkt vil du have dobbelt så meget espresso ud, som du har kværnet kaffe i, mener Anders Pagh.

Sådan ser det ud, når kaffeentusiasten mikser en islatte:

Læs også
<span>Poppende perler og iskold oolong:</span> Nyåbnet bubble tea-butik i Herning <span>Poppende perler og iskold oolong:</span> Nyåbnet bubble tea-butik i Herning
Læs også:
Poppende perler og iskold oolong: Nyåbnet bubble tea-butik i Herning

Så er det bare at komme i gang med iskaffebrygningen og finde en solstråle at nyde den i.

God fornøjelse.

Loading...