Standpunkt: Kære Regionshospitalet Gødstrup …

Udgivet:22. marts 2023, 13.00

Læsetid:3 minutter

Vibeke Larsen. Foto: Henrik Ole Jensen

Vibeke Larsen
Chefredaktør

3 måneder siden

… stort til lykke med din etårsfødselsdag i går. Tænk at der allerede er gået et år, siden du åbnede dørene for dine patienter og markerede Danmarks første nye hospital bygget fra bar mark.

Dørene, ja. Dem har du nu ikke alle sammen været lige heldige med fra fødslen, har det vist sig.

Vi burde kunne forvente, at de ansvarlige for dit byggeri havde opført og et indrettet et nyt, milliarddyrt hospital med en hovedindgang, der virker, og hvor der er sikret både ordentlige arbejdsforhold for dit personale og gode adgangsforhold for dine patienter og besøgende.

Men skydedørene ved din hovedindgang er nødt til at holdes lukket. Efter sigende fordi det ellers bliver koldt i foyeren og trækker ind på medarbejderne, der arbejder i hospitalets reception.

Mærkeligt at det ikke kunne være regnet ud på forhånd. Men det dur naturligvis ikke, at folk skal sidde i træk.

Så nu bruges skydedørene åbenbart slet ikke i din almindelige åbningstid. Det skaber kø og trængsel foran og inde i din karruseldør. Som i øvrigt ikke egner sig synderligt godt til de mange dårligt gående, folk i kørestol eller patienter med krykker, som besøger dig hver eneste dag.

Det med dørene er måske en mindre ting i forhold til de mange, mange andre udfordringer, du har været udsat for både før, under og efter du blev bygget - lige fra forsinkelser, budgetoverskridelser og fordyrelser til besparelser, beskæring af funktioner og antal sengepladser samt udbedring af byggefejl og -mangler.

Men på en eller anden måde er dine stillestående skydedøre også et symbol på de ufatteligt mange fejl, dårlig styring samt forkerte løsninger, prioriteringer, rådgivning og beslutninger, vi har set i forbindelse med de seneste årtiers mange store sygehusbyggerier herhjemme. For du er ikke alene. Rundt omkring i landet skyder andre nye hospitaler frem. Med mindst lige så store byggemæssige udfordringer.

I Aalborg er byggeriet af det nye universitetshospital seks år forsinket, allerede fordyret med 1,4 milliarder kroner og ifølge en rapport ramt af ganske alvorlige byggefejl, hvor vand trænger ind gennem murværket, og der står vandpytter på gulvene i 110 rum.

I Odense er det nye universitetshospital aktuelt forsinket tre-fire år, fordyret med en halv milliard kroner og ramt af utætte tage, der har ledt vand ind og ført til skimmelsvamp i 400 rum og 200 toiletkabiner.

Jeg synes, det er skandaløst, at skatteborgernes penge og store offentlige byggeprojekter forvaltes så ekstremt dårligt.

Tænk hvad vi kunne have fået af hospitalsydelser og mere sygehuspersonale for alle de millioner af kroner, der er sat til undervejs.

Jeg er med på, at hospitaler er store, komplicerede byggerier med krævende logistik og særlige forhold. Men det kan vel næppe være mere kompliceret på et hospital end alle andre byggerier eksempelvis at lægge tag og fuge fuger, der er tætte, svejse rør korrekt sammen eller for den sags skyld planlægge døre, der også kan fungere i praksis?

Kære Regionshospitalet Gødstrup…

… du er på mange måder imponerende. Og du har dit at se til - også rundt om på dine afdelinger, hvor dine medarbejdere har alt for travlt og mangler kolleger.

Forhåbentligt får du i en ung alder kureret dine børnesygdomme, overstået dine begyndervanskeligheder og håndteret dine udfordringer. Så du inden alt for længe har vokset dig til et stort og stærkt hospital.

Vi er afhængige af dig, og du skal være der for os i de næste mange, mange årtier. Både ved livets begyndelse og ved livets afslutning - og alt derimellem. Når vi er syge eller besøger nogen, der er syge - og som en god arbejdsplads for alle de medarbejdere, der på den ene eller anden måde tager sig af os på et hospital og hver dag gør deres for at bidrage til, at du fungerer bedst muligt.

Til lykke med fødselsdagen.

Læs også
Sang, kage og ny visionsplan: Regionshospitalet fejrede sin første fødselsdag Sang, kage og ny visionsplan: Regionshospitalet fejrede sin første fødselsdag
Læs også
Sang, kage og ny visionsplan: Regionshospitalet fejrede sin første fødselsdag

Indlæser debat