Vildbjerg-virksomhed med kvantespring: Klar med fuldautomatisk produktionslinje

Blücher har investeret i topmoderne produktion af bøjninger

7. december 2021, 13.36

Vildbjerg-virksomheden Blücher sælger afløbssystemer og har netop fået sig et nyt fuldautomatisk anlæg til produktion af bøjninger. Foto: Flemming Hansen

AUTOMATISERING Vildbjerg-virksomheden Blücher kan nu prale af et nyt fuldautomatisk anlæg til produktion af bøjninger, og det kalder fabriksdirektør Bjerne Leth Pedersen for et kvantespring, der kan blive et nøgleelement i at løfte produktionen hos den vestjyske producent af afløbssystemer. og samtidig give også dygtigere og mere tilfredse medarbejdere.

- Da jeg fremlagde det her projekt for et par år siden, var der én, der rejste sig op på stormødet og sagde: »Vil du bytte mig ud med en robot?« Så sagde jeg: »Nej, jeg vil udvikle dine kompetencer, så du kan styre en robot, i stedet for at du skal stå og løfte et rør og putte det ind i en maskine.« Vi skal kompetenceudvikle vores medarbejdere og gå fra at være en maskinoperatør til lige pludselig at være en robotoperatør, forklarer Bjerne Leth Pedersen til mediet Jernindustri.dk.

Virksomheden ligger på Pugdalvej i Vildbjerg og beskæftiger sig primært med afløbsløsninger i rustfrit stål.

Der er cirka 300 ansatte i Vildbjerg, og herudover har Blücher cirka 100 ansatte - primært i salg - i udlandet I det seneste regnskab omsatte firmaet for godt 460 millioner kroner, og den tjente 75,8 millioner kroner før skat.

Blücher er ejet af den store, amerikanske koncern Watts Water, som købte Vildbjerg-virksomheden i 2008 for 860 millioner kroner.

Stor tro på fremtiden

Virksomheden har eksisteret i 56 år, og det er bestemt ikke første gang, at de automatiser. Her i spalterne har de tidligere fortalt, at de fik den første robot for næsten 30 år siden. Den aldrende robot er langt fra den eneste maskine, som udfører et stykke arbejde rundt i produktionen. Det er da også helt bevidst, at robotterne fylder noget på den vildbjergensiske fabrik, da der findes nemlig mange lande, hvor en del arbejde kan gøres for færre lønkroner.

Her i spalterne har ledelsen tidligere forklaret om en stor tro på fremtiden. Der er nemlig stigende behov for afløbsløsninger, fordi man kommer til at bygge tættere i byerne fremover.

På grund af klimaforandringerne vil der også fortsat vil være et stigende behov for at kunne håndtere de store vandmængder, som mange lande oplever - senest har man eksempelvis set det i Tyskland, hvor man blev ramt af meget store vandmængder.

Blücher har automatiseret rigtig mange af de nuværende processer; spidsning, klipning, skæring, polering, trykprøvning. Der er i dag kun meget få manuelle processer - typisk de opgaver, der ikke er standardvarer, hvor det ikke kan betale sig.

Der er flere automatiseringsprojekter på vej - dels for at holde produktiviteten høj, men også af sikkerhedsmæssige grunde for at undgå arbejdsulykker ved de bøvlede opgaver med skarpe metal-emner.

Indlæser debat