Spektakulært helikopter-show gæster Herning

16. maj bliver Herning et midtjysk motorsportsmekka, når en af verdens mest kendte helikoptere - og verdens bedste driftere - kommer til byen

19. februar 2020, 15.41

Kunstflyvningsholdet Red Bulls kan i maj opleves på himlen over Herning - her ses de i aktion over en anden kendt by, New York. Foto: Red Bull Media House

HERNING Der er få helikoptere, der er verdenskendte. Men Red Bulls BO-105, der er en del af kunstflyvningsholdet Flying Bulls, er i den grad én af dem.

Helikopteren har været verden rundt og stået bag utallige, ikoniske flyveshows. Senest har Flying Bulls-helikopteren gået verden rundt, da den en morgen overtog luftrummet over New York City med sine tricks. 16. maj kan gæsterne ved Red Bull Drift Shifters i Herning se en af helikopterne lave sine vilde tricks, når den spiller hovedrollen i pause-showet under drifting-eventet. Det fortæller Herning Kommune i en pressemeddelelse.

Red Bull Drift Shifters er et unikt motorsports-format, hvor verdens bedste driftere kører mod hinanden i specialbyggede drifting-biler, der fungerer som kugler på en pinball-bane. Rundt på banen er der installeret sensorer, der måler bilernes fart og ikke mindst, hvor tæt de kommer på banens kanter - uden at røre. Jo tættere, jo bedre.

Det er i pausen af det event, at østrigske Siegfried »Blacky« Schwarz sætter sig bag styrepinden i BO-105-helikopteren og laver loops, barrel rolls og andre tricks i sin helikopter over eventpladsen i Herning.

Østrigeren, der begyndte sin karriere som taxachauffør i Graz, er én af tre piloter i verden, der har tilladelse til at lave tricks i helikoptere - og to gange har han vundet VM i Helicopter Freestyle Championships.

2400 kilo tung maskine

De fire Red Bull-ejede BO-105-helikoptere er de eneste helikoptere i verden, der er registrerede som civile kunstflyvningshelikoptere, og de optræder kun ved specielle lejligheder.

Helikopterne er blevet ombygget, så de - takket være specialdesignede rotorblade - kan flyve både på hovedet og lave loops. Under en typisk flyvning bliver både helikopteren og Siegfried »Blacky« Schwarz udsat for en g-påvirkning, der stiller enorme krav til pilotens fysik, når han samtidig skal håndtere den 2400 kilo tunge maskine.