
Debat: Venstre laver kovending i spørgsmålet om vejafgift på lastbiler
Udgivet:22. marts 2023, 10.33
Læsetid:2 minutter
Betina Kastbjerg. Foto: PR-foto
3 måneder siden
SKATTESTIGNING »Regeringens forslag er fuldkomment skævt. Når man laver en kilometerbaseret omkostning, så trækker det nedad i de dele af landet, hvor der er store afstande. Det vil især ramme hårdt i provinsen«.
Sådan lød ordene fra Venstres Kristian Pihl Lorentzen, da han inden folketingsvalget i efteråret blev spurgt til den socialdemokratiske regerings planer om en kilometerbaseret vejafgift på lastbiler.
Nu virker det til, at Venstre har smidt holdningen i skraldespanden, efter de er begyndt at dele ministerbiler med socialdemokraterne, og så kan jeg vel lige så godt tage ordene i min mund.
Den nye arbejdsfællesskab, som SVM-regeringen har døbt sig selv, lægger nemlig op til at indføre en kilometer-baseret vejafgift fra 2025 og frem.
Helt konkret betyder det, at vognmænd fremover vil blive opkrævet en afgift for hver kilometer, de har tilbagelagt på vejene.
Normalt kører en lastbil mellem 100.000 og 130.000 kilometer om året, det vil betyde en afgift på mellem 130.000 og 170.000 ekstra per bil om året, når aftalen er fuldt implementeret.
Transportsektoren står overfor en omstilling, og den skal vi politikere hjælpe på vej - men en dummebøde for hver tilbagelagt kilometer, er det helt forkerte spor at køre ud ad. Og det kommer ikke kun til at gå udover vognmændene.
Øgede omkostninger kommer til at smitte af i hele værdikæden og kommer derfor også til at ramme de små- og mellemstore virksomheder, inden regningen i sidste ende lander hos den helt almindelige dansker.
Det er kort og godt en skattestigning, og det er vi i Danmarksdemokraterne imod.
Det er i forvejen rasende dyrt at være dansker - og nu bliver det så endnu sværere.
Desuden er det værd at nævne, at en kilometerbaseret vejafgift kun vil have en begrænset effekt på CO2-udledningen fra transportsektoren.
I stedet er der behov for at lave en helhedsorienteret indsats, hvor vi i stedet tilskynder transportsektoren til at investere mere i klima- og miljøvenlige køretøjer og brændsel.
Når dette er sagt, så skal det også ske i et tempo, hvor både leverandører af for eksempel el-lastbiler er klar med de rette produkter og hvor lade- infrastrukturen er klar i hele landet, ikke kun i hovedstaden.
En afgift vil kun slå hul i pengekassen og udhule enhver mulighed for at virksomheder kan investere i fremtiden.
Det vil vi i Danmarksdemokraterne altid være imod - både før og efter et folketingsvalg.
Det må ikke blive dyrere at være dansker.
Indlæser debat