Fra Lokalavisen: En uge i ord

Line Poulsgaard fra 9. klasse på Vildbjerg Skole har været i erhvervspraktik på avisen

26. november 2019, 13.19

Selvom vi har været ude på opgaver flere gange, har vi også siddet en del foran computeren. Her er jeg selv i gang med at skrive på en historie til Herning Folkeblad. FOTO: Henrik Lind Jørgensen

VILDBJERG I uge 46 uge var jeg i erhvervspraktik på Herning Folkeblad/Lokalavisen, hvor jeg fulgte egnsredaktør Henrik Lind Jørgensen. Det var uden tvivl spændende men til tider også udfordrende. Jeg er blevet taget imod med smil, og jeg har følt mig velkommen. På de få dage som erhvervspraktikant har jeg oplevet både nogle af de gode sider af at være journalist, men jeg er også stødt på nogle af de mindre gode ting ved jobbet.

Andres syn på journalister

En journalist er nysgerrig, og de ser på verden med andre øjne end de fleste andre. På nogle tidspunkter er de nødt til at være lidt kritiske med de historier og informationer, de modtager, mens de på andre tidspunkter får gravet en historie frem af noget som andre ville have overset.

Det kræver en vis koncentrationsevne at være journalist, da man på flere tidspunkter er nødt til at fokusere på det, man laver, både når man sidder foran computeren længe ad gangen, men også når man er ude på opgaver. Der er ingen tvivl om, at journalister bliver set på på forskellige måder. Nogle ser på dem som en værdsat kilde til information, hvorimod andre der måske ikke selv læser avis nærmere ser dem som en flok plageånder. Jeg har aldrig selv været den store avis-læser, hvilket delvist skyldes min unge alder, men også det faktum at min generation er opvokset med internettet lige ved hånden. Dog har jeg i denne uge livligt skimmet aviserne igennem derhjemme i håb om at finde de ting, som jeg selv har skrevet - og med held!

Trykkeri og stor redaktion

Vi besøgte trykkeriet i Ikast, hvor aviser fra flere steder i landet bliver trykt. Der var ingen tvivl om, at lydniveauet voksede, så snart vi nærmede os den store trykker, der på det tidspunkt havde travlt med at trykke dagens udgave af Herning Folkeblad. Vi besøgte trykkeriet med den egentlige grund, at jeg skulle have lov at se udviklingen fra en tekst på en computerskærm til en trykt avis. Dette var en oplevelse i sig selv, da det ikke var noget, jeg havde forventet at komme til at se i løbet af de fem dage.

Jeg var godt klar over, at redaktionen i Herning er noget større end den i Vildbjerg, men dens størrelse og antal af etager overraskede mig alligevel, da jeg fik en rundvisning. Størstedelen af de mange skriveborde var også fyldt ud med forskellige medarbejdere med hver sin funktion til aviserne. Nogle havde til opgave at sælge de reklamer som præger avissiderne, mens andre stod for den kreative layout-opgave. Her var det igen smil der mødte mig, da jeg blev vist rundt på redaktionen og præsenteret for flere af de ansatte.

Mig som journalist

Med en drøm om at blive forfatter, har jeg determineret udset mig journalist som en uddannelsesmulighed, hvor jeg får lov til at lege med ord og sproget. Dog er skrivning ikke den eneste opgave, som en journalist foretager sig. At være journalist handler selvfølgelig også om delen med at opsøge information og snakke med folk i de forskellige byer. En journalist er ofte nødt til at være lidt bestemt eller stædig og presse lidt på for at få folk i snak, så de kan modtage den nødvendige information, hvilket er den del af jobbet, som jeg nok ville have sværest ved.

Jeg sætter pris på, at jeg ikke blot har skullet se og lytte men at jeg også selv har fået lov til at skrive noget. Før min praktikuge havde jeg aldrig prøvet at skrive en klumme, og jeg havde aldrig skrevet noget med henblik på af udgive det i en avis, men jeg er blevet udfordret og er helt sikkert også vokset med de forskellige opgaver. Jeg sætter pris på, at jeg ikke blot har skullet se og lytte men at jeg også selv har fået lov til at skrive noget. Før min praktikuge havde jeg aldrig prøvet at skrive en klumme, og jeg havde aldrig skrevet noget med henblik på af udgive det i en avis, men jeg er blevet udfordret og er helt sikkert også vokset med de forskellige opgaver.

Jeg har nu været i praktik i fem dage og fået en forsmag på det at være journalist. Foto: Henrik Lind Jørgensen