De vigtigste nyheder tirsdag morgen: Danmark skyder EM-festen i gang

22. juni 2021, 06.56

De danske spillere viste ifølge landstræner Kasper Hjulmand kammeratskab, fællesskab og evne til bare at tage sig sammen i kampen mod Rusland. Her jubler de efter en scoring mandag aften. Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

MORGENPOST

Godmorgen- her er tirsdag morgens nyhedsoverblik.

Dansk sejr over Rusland skyder EM-festen i gang

Stemningen var ualmindeligt høj på Ofelia Beach i København under Danmarks kamp mod Rusland mandag aften. Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Sport: Ængstelse blev til forløsning, da Danmarks fodboldlandshold slog Rusland 4-1 og spillede sig videre ved EM, ni dage efter at Christian Eriksen fik hjertestop under den første kamp. I store dele af landet blev der festet, mens landstræner Kasper Hjulmand roste sine hårdt prøvede spillere. Mere

Hviderussisk opposition roser internationale sanktioner

Udland: De koordinerede sanktioner - som det meste af den vestlige verden mandag har meddelt, at Hviderusland vil blive ramt af - sender et kraftfuldt signal til præsident Aleksandr Lukasjenko.

Flertal vil udvide voldtægtsofres adgang til bistandsadvokat

Politik: Ofre for seksuelle overgreb skal have adgang til en bistandsadvokat, allerede inden de kontakter politiet for at anmelde. Det mener et politisk flertal.

Venstre vil fritage bestemte studier fra nedskæringer

Politik: Et forsøg på at flytte flere studiepladser uden for de fire største byer må ikke få den konsekvens, at der bliver lagt loft på studiepladser på områder, hvor der er behov for flere og ikke færre studerende, mener Venstre.

Italienerne må smide mundbindet udendørs fra mandag

Udland: Fra mandag den 28. juni vil det ikke længere være obligatorisk at bære mundbind udendørs i såkaldte hvide områder i Italien. Det oplyser den italienske sundhedsminister, Roberto Speranza.

Storbritannien er på vej ind i stor frihandelsaftale

Udland: Storbritannien indleder tirsdag forhandlinger om at blive optaget i den multinationale frihandelsaftale CPTPP, der omfatter 11 lande i Asien og stillehavsregionen.

Vaccinenægtere i Filippinerne bliver truet med fængsel

Udland: Filippinernes præsident, Rodrigo Duterte, truer borgere, der nægter at lade sig vaccinere mod covid-19, med fængsel.

USA’s ambassadør vender tilbage til Rusland i denne uge

Udland: USA’s ambassadør i Rusland, John Sullivan, vender tilbage til den russiske hovedstad, Moskva, efter at de to landes forhold den seneste tid ellers har været meget køligt.

Det sker i dag:

09:30 Landsret ventes at dømme i ankesag om kvindedrab: Østre Landsret behandler en sag mod en mand, der ved Retten i Næstved blev dømt for at have slået sin kæreste og ekskæreste ihjel. Han fik 16 års fængsel, men Statsadvokaten vil have ham idømt livstid.

09:30 EU-Domstolen træffer afgørelse om online delingstjenester: EU-Domstolen træffer afgørelse om, hvorvidt online delingstjenester er ansvarlige for filer med indhold, der krænker ophavsretten, hvis filerne er blevet ulovligt uploadet af tredjeparter.

12:00 Det Systemiske Risikoråd kommer med indspark: Det Systemiske Risikoråd - statens finansielle risikoovervåger - kommer tirsdag med resultatet af sit møde mandag aften. Der ventes at komme en henstilling om et indgreb på boligmarkedet.

14:00 Seruminstitut kommer med danske coronatal: Statens Serum Institut offentliggør den ugentlige beregning af kontakttallet, der indikerer, om epidemien er til- eller aftagende. Derudover kommer de daglige danske coronatal.

15:00 Amerikaner får straf i sag om kongrestrusler: 37-årige Brendan Hunt, der er kendt skyldig i at have truet med at dræbe kongresmedlemmer, får sin straf ved en domstol i New York.

Retssag mod ekspræsident Sarkozy ventes afsluttet: En retssag mod den forhenværende franske præsident Nicolas Sarkozy om påstået ulovlig finansiering af valgkampagne i 2012 ventes afsluttet. Dom ventes på en senere dato.

Strejkende sygeplejersker demonstrerer flere steder: Strejkende sygeplejersker demonstrerer en række steder, blandt andet i Randers og Hadsund.