Standpunkt: Det er nu, vi skal handle

3. marts 2021, 10.24

Vibeke Larsen. Foto: Flemming Hansen

Endelig lukkede store dele af detailhandlen i mandags op igen efter to måneders corona-nedlukning - og et generelt hårdt og turbulent år med en pandemi, der desværre fortsat sætter voldsomt præg på alt.

Velkommen tilbage bag diskene og i butikslokalerne til jer, der igen må og kan åbne fysisk for kunderne og sælge varer fra fysiske butikker. I har været savnet. Og forhåbentligt får resten af butikslivet og servicefagene inden alt for længe mulighed for at følge trop. Mens vi som kunder selvfølgelig viser, at vi godt kan håndtere den nyvundne frihed til oplevelser og forbrug uden at slække på afstand og andre forholdsregler.

Allerede før corona var detailhandlen alle steder under forandring og udfordret af ny teknologi, nye indkøbsmønstre og vandringen fra land mod by.

Men udfordringerne er blevet mange gange større det seneste år. Hvor corona-nedlukning, online-handel, restriktioner og ændrede indkøbsvaner udfordrer butikker i alle byer - og dermed vores lokalområder, som har brug for handel, omsætning, arbejdspladser, indtægter, liv i byen og oplevelser.

Det betyder meget for en by og dens borgere, at der lokalt er et godt handelsliv. Det vidste vi godt allerede før coronaen. Men nedlukningen har for alvor vist os de barske realiteter.

De seneste måneder har vi mærket, hvor stille og trist her bliver uden fysiske butikker og forretninger. Og set de hårde konsekvenser for butiksejere, medarbejdere, kunder, tilstødende erhverv, leverandører, servicefag, transportsektor og meget andet, hvis butikker og lokal handel er lukket eller i værste fald forsvinder.

Det gør vores lokale samfund fattigere, kedeligere og mindre dynamiske, hvis her ikke er et handelsliv. Og det begrænser et områdes udviklingsmuligheder og attraktionsværdi.

I den kommende tid sætter Herning Folkeblad ekstra spot på detailhandlens udfordringer og muligheder. Det sker fra på mandag i en ny temaserie med overskriften »Det er nu, vi skal handle«.

Serien handler om handel i landsbyerne og i områdets større byer. Om mennesker, der lever af detailhandel. Om kunderne. Om byplanlægning. Om de oplevelser, kunderne forventer af en fysisk butik - også på nettet. Og om, hvad detailhandlen lærer, ændrer og udvikler som følge af krisen.

Vi ser på, hvordan den lokale detailhandel får fat igen. Hvem overlever? Hvorfor? Hvordan? Og hvor? Og hvad kan vi som borgere og forbrugere gøre for at være med til at sikre et attraktivt butiksliv i vores nærområder?

Detailhandlen har brug for kunderne og den lokale opbakning som aldrig før. Og vi har brug for detailhandlen.

Mens vi stadig passer godt på hinanden, er det nu, vi skal handle.

Læs med her i din lokale avis om det lokale handelsliv. Og bak op, mens tid er.

Hvis vi handler lokalt i dag, er der større chance for, at vi også kan handle lokalt i morgen.

Læs også
Så er butikkerne åbne igen: Det myldrer med mennesker i Hernings gågade
+Abonnement