Folketingspolitikere blev sendt i marken i Hammerum

Herning-Ikast Landboforening havde inviteret lokale folketingspolitikere på mark-besøg i jagten på klima-løsninger

8. november 2019, 15.48

Formand i Herning-Ikast Landboforening, Sven Agergaard (tv.) og planterådgiver i Sagro Niels Holmgaard fortalte Kristian Jensen og Carsten Kissmeyer om vigtigheden af efterafgrøder og muligheden for at landbruget kan bidrage endnu mere, hvis vi får muligheden. Foto: PR-Foto

LANDBRUG Der blev kigget på olieræddike og snakket om ærter og lupin, da Herning-Ikast Landboforening havde inviteret lokale folketingspolitikere på besøg på markerne ved planteavler Anders Rahbek ved Hammerum.

Carsten Kissmeyer og Kristian Jensen, begge folketingsmedlemmer for Venstre havde taget imod tilbuddet.

- Vi kunne fortælle om vigtigheden af efterafgrøder i forhold til, at landbruget gerne vil være en del af løsningen på klimaudfordringerne, siger formanden for Herning-Ikast Landboforening, Sven Agergaard.

Netop brugen af efterafgrøder er en vigtig del at landbrugets mulighed for at bidrage til at nå klimamålene. Landbruget mener dog at kunne bidrage endnu mere, hvis det blev muligt at bruge andre typer afgrøder, end dem, der i dag er lovlige.

Ønsker brug af sprøjtemidler

Det er blandt andet lupin og ærter, der står på ønskesedlen, da de vil skabe en større biomasse og dermed give en mere frugtbar jord, som samtidig binder mere kulstof.

Foreningen håber, at mødet med politikerne kan skabe nogle ringe i vandet, som kan skubbe på den lovgivning, der begrænser landmændenes muligheder for at bruge efterafgrøderne til at skabe bedre vækstbetingelser i de kommende sæsoner.

Ud over efterafgrøder gjorde de lokale landmænd også politikerne opmærksomme på, at brugen af sprøjtemidler som Round Up og Reglone faktisk i klimamæssig sammenhæng giver værdi, og at de gerne så, at der politisk set var velvilje for fortsat brug - og at det for blandt andet Reglone er vigtigt, at det bliver tilladt at bruge midlet i mere end de tre måneder, som der lægges op til lovgivningsmæssigt.

- Vi har mange muligheder for at bidrage konstruktivt i landbruget og gør allerede meget med blandt andet reducereret jordbehandling, der giver mindre udledning, samtidig med at vi bruger mindre brændstof, siger Sven Agergaard.