DET ER DIT VALG - KV21

Valgugen på tryk: 11.794 grunde til en neglebidende slutspurt

24. oktober 2021, 08.42

Foto: Tom Laursen

Lad os være ærlige. Der har ikke været meget ramasjang over de seneste mange kommunalvalg her i Herning Kommune. Lars Krarup har siddet tungt på flæsket, og Venstre har længe haft det absolutte flertal i byrådssalen.

Hatten af for det. Den abdicerede bykonge var kommunens ultimative stemmesluger, og i Lars Krarups regeringstid har ingen været i nærheden af at true hverken Venstre eller borgmesteren selv. Det har været et politisk enevælde, der ind i mellem udviskede grænserne mellem valghandling og decideret kroning. En selvopfyldende profeti uden udløbsdato. Før nu.

For nu har vi en ny situation. Lars Krarup genopstiller ikke, og i hans sted efterlader han sig et vakuum på 11.794 personlige stemmer, der i nogen grad har tyngden til at ommøblere det politiske landskab.

Læs også
Hernings ultimative stemmesluger er væk: Hvem napper Krarups 11.794 stemmer?
Abonnement

I teorien i hvert fald.

For selvom små 12.000 stemmer anbragt i samme kurv godt kan igangsætte et mindre jordskred, er det ikke et sandsynligt scenarie. De vil selvfølgelig sprede sig.

Det ændrer ikke på, at Krarups exit har åbnet et spillerum, der har været hermetisk lukket i over 20 år.

Og i det perspektiv kan 11.794 hjemløse stemmer sagtens få en afgørende betydning.

Ikke mindst for Venstre selv.

For der er ingen tvivl om, at Krarups popularitet har smittet positivt af på Venstre, der i årenes løb har vekslet tusindvis af borgmesterstemmer til flere blå taburetter i byrådssalen.

I år skal de stå på egne ben. Og ud i en reel kamp for at sikre, at Krarup-kvoten bliver i familien. Det er ikke givet på forhånd.

Især ikke i et kommunalvalg, hvor historik og statistik fortæller os, at vælgerne er mere personfikserede end partifikserede.

Venstre i Herning får heller ikke megen hjælp fra hovedkontoret. Her fortsætter dønningerne efter Løkke/Støjberg-føljetonen med at skabe bølgegang i partiet. Det kan risikere at få en negativ afsmitning. Også lokalt. Selvom partiets interne trakasserier som oftest preller af på den midtvestjyske opbakning til Venstre.

Så favoritværdigheden kan der ikke pilles ved. Krarup eller ej. Men det ved Venstre selvfølgelig alt om. Man kan i hvert fald konstatere, at Dorte West har arbejdet ihærdigt på at fremme sin synlighed, siden hun overtog borgmesterkontoret fra Lars Krarup. Bevæbnet med saks har hun klippet snore med en hidsighed, der mere end antyder, at hun er bekendt med situationens alvor.

Om det har været nok, ved vi om en måned. Hun vil få kamp til stregen. Konkurrerende partier har iværksat deres eget dynamitfiskeri i Krarups stemme-hav, og i den tidligere bykonges fravær myldrer det pludselig frem med nye borgmesterkandidater.

Det vil nok være en overdrivelse, at påstå, at alt er på spil. Men meget er på spil. Og sådan har det ikke været i årevis.

Vi nærmer os snart valgkampens slutspurt. Den kan man godt glæde sig til.

Det er der 11.794 gode grunde til.

Indlæser debat