Et ton dåseringe er, hvad 79-årige Erik har samlet ind: Og der er en helt særlig grund

Erik Welander-Raabjerg har samlet i titusindvis af dåseringe ind. Det er der en særlig grund til

Udgivet:07. marts 2023, 11.22

Læsetid:2 minutter

Helt præcist er det et ton og seks kilo dåseringe, 78-årige Erik Welander-Raabjerg har samlet ind. Ringene afleverer han til Inner Wheel, der sender dem videre til Projekt Dåseringe. Foto: Privatfoto

Jan Briks Kjærside
Journalist| jbk@herningfolkeblad.dk

AULUM Det er hver gang, han ser en tom dåse. Så kribler det i fingrene. For han skal gerne have fat i dåseringen. Og sådan kan man til familiefest være så heldig at observere en 79-årig mand sidde uroligt på stolen for at få fingrene i det lille stykke metal i dåsetoppen henne for enden af bordet. Sådan har det været i alle de 15 år, Erik Welander-Rabjerg fra Aulum har samlet dåseringe ind.

- Det er nu blevet til et ton og seks kilo, siger han.

Men det er mere end en samler-mani.

- Jeg vil gerne hjælpe, siger han.

Og det han vil hjælpe med - er at samle dåseringe ind til Projekt Dåseringe.

Og hvad er så det?

Det er et projekt, hvor man samler dåseringe ind, sælger aluminiummet videre, og får så penge, der kan sendes ned til hospitalet Prostheses Foundation i Chiang Mai i det nordlige Thailand. Her bliver pengene brugt til at sikre, at fattige i højere grad kan få hjælp til at få en udvendig protese.

Samler bare for at hjælpe

Og fordi Erik Welander-Rabjerg selv har et kunstigt knæ, kunne man måske fristes til at tro, at det var den vej igennem, han fik øjnene op for projektet. Men sådan forholder det sig ikke.

- Næ, jeg begyndte nu at samle, mange år før jeg fik kunstigt knæ. Det er bare en tilfældighed. Jeg samler bare for at hjælpe, fastholder han.

Men man skal passe på, det ikke tager overhånd.

- Den anden dag ringede en mand fra Viborg og sagde, at han da havde en masse dåser, jeg kunne komme og pille dåseringen af, og så kom jeg jo til at love, at jeg ville køre helt til Viborg. Men jeg ligger altså ikke og kører rundt efter dem. Der er jo trods alt også grænser, som han siger.

Projekt Dåseringe har dåseringen som omdrejningspunkt i sin indsamling, fordi der i 2002 var et firma i Thailand, der samlede dåseringe ind, som blev smeltet om til skruer og møtrikker til benproteser. I dag er firmaet der ikke mere, og det er i øvrigt for dyrt for den danske forening at sende dåseringene ned til landet. Derfor sælges ringene her i Danmark, og så sender man pengene fra salget til Thailand.

- Så siden 2013 har vi på den måde doneret 860.000 kroner, siger Ulla Lund, der er formand for Projekt Dåseringe.

Indlæser debat