Kighoste, halsbetændelse, influenza og corona florerer: Hvornår skal man ringe til egen læge?

Er man bekymret eller i tvivl om corona-symptomer, skal man ikke tøve med at ringe til sin egen læge. Men det skal ikke bare være en tilstoppet næse

19. marts 2020, 05.42

Liselotte Hjelm Kristensen, lokal formand for PLO, er glad for den erfaring, hun har som praktiserende læge. For det stiller store krav til lægerne at skulle foretage konsultationer over telefonen. Foto: Tom Laursen

HERNING Coronavirus fylder for tiden langt det meste, men der florerer også andet som almindelig influenza, kighoste og halsbetændelse, som kan give nogle af de samme symptomer som coronavirus - men som også normalvis går i sig selv igen.

- Vi har fået indlagt flere med influenza B, så det florerer, siger Liselotte Hjelm Kristensen, den lokale formand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO).

Med de forskellige diagnoser kan det være svært at vide, hvornår man skal kontakte sin egen læge. Symptomerne på coronavirus kan ifølge Liselotte Hjelm Kristensen være tør hoste, hovedpine og muligvis en let feber. Mens symptomerne ved den mere klassiske influenza derimod typisk vil være høj feber, hvor man ofte vil opleve at blive meget dårlig.

- Coronavirussen kan også give vejrtrækningsproblemer, hvor man ikke kan få luft. Svær åndenød, hvor man skal bruge mere energi på at få luft, siger hun.

- Er man i tvivl, skal man ikke tøve med at ringe til os. Det skal ikke være snot og en tilstoppet næse. Det er nede i lungerne, coronavirussen kan blive farlig, tilføjer hun og slår fast:

- Men man behøver ikke at være bekymret. Det er relativt milde forløb hos de fleste, siger hun.

Stiller store krav

Liselotte Hjelm Kristensen fortæller, at lægerne normalt aldrig vil ordinere antibiotika over telefonen, men i denne situation kan der dog udskrives penicillin, hvis borgere eksempelvis har halsbetændelse og høj feber.

Og mens folk under normale omstændigheder ville blive bedt om at møde fysisk op til en konsultation, kræver det noget ekstra af de praktiserende læger at skulle foretage konsultationerne over telefonen.

- Jeg er glad for, at jeg har den erfaring, som jeg har. For det stiller store krav. Vi er jo »frontlinere« på at få det til at køre. Folk er også mere lydhøre for tiden. Der er stor forståelse for, at mange skal klare sig selv, siger hun med henvisning til, at mange af os vil skulle pleje os selv og sørge for at undgå at smitte andre, hvis vi eksempelvis skulle blive ramt af coronavirussen.

Konsultation på video

Det helt afgørende er - stadigvæk - at man i første omgang ringer.

- Hvis man er utryg eller i tvivl om noget, skal man kontakte os telefonisk. Det er meget vigtigt, at man gør det telefonisk. Vi har været nødt til ret markant at sige til folk i venteværelset, som står og hoster, at de skal gå ud. Vi har alle sat skilte op med, at man ikke bare skal gå ind. Og med de nye retningslinjer må der kun være 10 personer i venteværelset, så vi skal dosere mængden af patienter, siger Liselotte Hjelm Kristensen.

Hun fortæller, at lægeklinikkerne fortsat holder åbent.

- Vi behandler jo også folk, som har skåret sig og skal syes. Vi har folk, som måske har brækket en arm. Men det vigtige er, at vi snakker med dem i telefonen først, siger hun.

De fleste af de praktiserende læger er ifølge den lokale PLO-formand i stand til at tilbyde videokonsultation. Men al begyndelse er svær.

- Det er ikke nemt. Slet ikke med de ældre, siger Liselotte Hjelm Kristensen og tilføjer:

- Der er mange ting, man kan klare uden om video. Vi kender jo vores patienter. Vi har en god fornemmelse af, hvor bange de er, og hvor syge de er. Vores primære opgave er at skabe ro i befolkningen. Og så skal vi selvfølgelig have dem, der er alvorligt syge, på sygehuset, siger hun.

Læs også
Herningenser som kongelig model
+Abonnement