Officielt: FCM sælger brasiliansk stjerne til USA

Evander Ferreira skifter til Portland Timbers i den amerikanske Major League Soccer efter fire et halvt år i FC Midtjylland

Udgivet:05. december 2022, 17.57

Læsetid:4 minutter

Evander Ferreira jubler efter pokaltriumfen i maj. Brasilianeren sikrede sejren med sin scoring på det sidste straffespark. Foto: Tom Laursen

Jørn Just Kristensen
Sportsredaktør| jjk@herningfolkeblad.dk

2 måneder siden

FODBOLD Trøje nummer 10 skal have ny ejermand i FC Midtjylland.

Spilstyreren Evander Ferreira, der har båret trøjen i de seneste fire et halvt år, er nemlig nu blevet solgt til amerikanske Portland Timbers i Major League Soccer (MLS).

Det oplyser FCM på sin hjemmeside, hvor sportschef Svend Graversen glæder sig over handlen og understreger, at klubben er tilfreds med salgsprisen. Flere medier har anslået den til at ligge omkring 70-75 millioner kroner.

- Evander har via sine markante præstationer fortjent det her skifte. Det her er en rigtig god case for begge parter, fordi vi har fået den pris, vi mener, han er værd, mens det ligeledes er et spændende skridt for Evander at komme til MLS. Det er endnu et tegn på, at vi udvikler rigtigt dygtige spillere i FCM, som bliver vurderet til en høj pris, siger Svend Graversen.

Handlen har været undervejs i lang tid og blev omtalt i Herning Folkeblad allerede i slutningen af oktober. Evander Ferreira lagde allerede dengang ikke skjul på, at han håbede på, at aftalen ville falde på plads.

- Det er en god ting for mig, hvis det sker. Det vil være et stort ansvar, hvis jeg bliver den dyreste spiller i klubbens historie, sagde Evander Ferreira i Herning Folkeblad 28. oktober.

Evander Ferreira

Født 9. juni 1998 i Rio de Janeiro, Brasilien (24 år)

Position: Central midtbane

Klubkarriere:

Vasco da Gama (Brasilien) 2007-2018

FC Midtjylland 2018-2022

Portland Timbers (USA) 2023-

Udvalgte meritter:

Dansk mester med FC Midtjylland 2019-20

Dansk pokalvinder FC Midtjylland 2018-19 og 2021-22

167 kampe og 50 mål for FCM

11 kampe og 7 mål for det brasilianske U17-landshold

Debuterede for Vasco da Gama som 17-årig. Har spillet 54 kampe og scoret 5 mål i den bedste brasilianske liga, Serie A

Kom på den engelske avis The Guardians liste over 50 af verdens bedste talenter fra årgang 1998

Blev i januar 2018 den yngste spiller nogensinde til at score to mål for Vasco da Gama i én kamp i Copa Libertadores

Evander: Jeg er taknemmelig

Nu er handlen på plads, og den 24-årige brasilianer er klar til nye udfordringer efter en succesrig tid i FC Midtjylland. Han forlader dansk fodbold med et dansk mesterskab og to pokaltitler på cv’et foruden oplevelser i Champions League og Europa League.

Han nåede 167 kampe og scorede 50 mål for FCM.

- Klubben har givet mig mulighed for at spille store kampe i Europa, vinde mesterskaber, score mål og levere flotte præstationer sammen med mine holdkammerater. Jeg er yderst taknemmelig og sætter pris på al den glæde, alle i klubben har givet mig, siger Evander Ferreira i pressemeddelelsen.

Han har skrevet kontrakt med Portland Timbers frem til 2026, og den amerikanske klub har en indskrevet option på etårig forlængelse, meddeler klubben.

- Det stod klart fra de tidlige stadier af denne proces, at dette var en god mulighed for både Evander og Portland Timbers. Han er en spiller med et naturligt talent, evnen til at gøre en forskel, og han har allerede bevist sig selv på et godt niveau. Vi ser ham som en vigtig del af klubbens fremtid og ser frem til at se ham i de grønne og gyldne farver snart, siger Ned Grabavoy, teknisk direktør i Portland Timbers, til klubbens hjemmeside.

Portland Timbers bekræfter ved samme lejlighed, at transfersummen er ny klubrekord. Den hidtidige rekord var ifølge transfermarkt.com købet af argentinske Brian Fernandez for 67,5 millioner kroner i 2019.

- Modnet i sit spil

Den teknisk dygtige midtbanespiller var bare 20 år, da han kom til det midtjyske i slutningen af august 2018 fra Rio-klubben Vasco da Gama.

Det var i første omgang på en lejeaftale, men Evander overbeviste hurtigt FCM om at veksle lejemålet til en permanent kontrakt. Men kreatøren har også lagt lag på sit spil gennem sin tid i klubben.

- Vi har fra dag ét set en mand, der havde en god evne til at vænne sig til den måde, man griber tingene anderledes an i Europa sammenlignet med Brasilien. Han havde alle de tekniske kvaliteter, men der var samtidig nogle ting, som han skulle forbedre. Vi har set en spiller, der er blevet mere moden og har sat et stort aftryk i forhold til det output, han har lagt på sit spil, siger sportschef Svend Graversen.

- Evander har med alderen lært at tage en lederrolle på sig, og han har været en vigtig person for de andre sydamerikanere, der er kommet herop. Han har sat et stort sportsligt aftryk i klubben med pokaler og europæisk fodbold for tredje år i træk, tilføjer Svend Graversen.

Evander Ferreira blev den bare anden brasilianer til at iføre sig FCM’s trøje i 2018 - efter Bruninho. Og Evander er nu den første brasilianer, klubben har solgt videre for et millionbeløb.

Portland Timbers blev i 2022-sæsonen nummer otte i Western Conference og nummer 15 samlet set i MLS. Men året før blev holdet nummer fem og nåede endda finalen i det efterfølgende slutspil.

Klubben havde i gennemsnit 23.841 tilskuere på hjemmebane i den forgangne sæson, hvilket er sjetteflest i hele MLS.

Læs også
<span>Derfor blev superliga-efteråret så skuffende for FCM:</span> Fem punkter hvor det halter <span>Derfor blev superliga-efteråret så skuffende for FCM:</span> Fem punkter hvor det halter
Læs også:
Derfor blev superliga-efteråret så skuffende for FCM: Fem punkter hvor det halter
Læs også
<span>Dansk scout i Brasilien:</span> FCM kom som en befrielse for Evander <span>Dansk scout i Brasilien:</span> FCM kom som en befrielse for Evander
Læs også:
Dansk scout i Brasilien: FCM kom som en befrielse for Evander
Læs også
<span>Evander:</span> Jeg spiller med hjertet <span>Evander:</span> Jeg spiller med hjertet
Læs også:
Evander: Jeg spiller med hjertet

Indlæser debat