Socialdemokratiets omskrivning af historien

Udgivet:26. januar 2022, 11.24

Læsetid:1 minut

Bente Lysgaard. Foto: PRivatfoto

Af Bente Lysgaard Mikkelsen. Emil Ernstsvej 146
Engesvang

POLITIK Historiens politiske vingesus kan være spændende at se tilbage på. Men man skal huske at medtage såvel sejre, vellykkede initiativer som nederlag eller fiaskoer. Desuden skal man give plads til oppositionen i sine beskrivelser af indtrufne begivenheder, som har haft betydning for en demokratisk udvikling i Danmarks historien.

Det er tilsyneladende nogle socialdemokraters opfattelse, at deres dominans over samfundsudviklingen er og har været udslagsgivende, og derfor gør man forskellige krumspring for at sløre, at andre partier også har haft en andel i Danmarks demokratiske udvikling.

Danmarks historie tilhører os alle - ikke kun socialdemokraterne.

Jeg har erfaret, at fortidens borgelige statsministres malerier nu er nedtaget fra et samtaleværelse på Christiansborg.

Der skal skabes plads til et stort maleri af kvinder, som har haft betydning i dansk politik siden kvindernes valgret i år 1915.

Man har udvalgt 30 kvinder, som skal afbilledes på maleriet, hvoraf de 22 er fra Socialdemokratiet. Selvom de fire første kvinder, der blev valgt til Folketinget i 1918, var konservative, og det første kvindelige medlem af præsidiet var fra Venstre, er de ikke udvalgt til at blive portrætteret på det kommende politiske maleri.

Dette giver mindelser om forskellige diktaturstaters omskrivning af historien.

Det er forhåbentligt ikke der, Danmarks nuværende toneangivende politikkere befinder sig.