Fra Lokalavisen: Tøjdame skal sælge herretøj

Lene Bredkjær ville egentlig være landmand, men hendes far fik hende fra det. Ad en omvej fik hun en læreplads i en tøjbutik

25. november 2019, 11.57

I nogle år har Lene Bredkjær hjulpet til hos Tøjeksperten i Vildbjerg, men fra 1. december bliver hun fuldtidsansat. Samtidig stopper hun som medhjælper hos IH Mode. Foto: Henrik Lind Jørgensen

VILDBJERG Tilfældigheder kan bringe en mange steder hen. Lene Bredkjær er et kendt ansigt både i et par af Vildbjergs tøjforretninger og i Timring Børnehave, hvor hun har morgenvagter, men det var hendes fars beslutning og et par tilfældigheder, der gjorde, at hun de har handlet med tøj det meste af sit voksenliv.

- Jeg stammer fra en kvæggård, og egentlig ville jeg være landmand. Jeg havde hjulpet meget til derhjemme, og jeg havde også arbejdet ude, da jeg begyndte på landbrugsskolen,. Min far syntes, det var for hårdt for mig at være landmand, fortæller Lene Bredkjær. På en tur med Landbo Ungdom til Holland, lærte hun en fyr fra Thy at kende, og da de flyttede sammen i Hurup, skulle Lene Bredkjær finde noget at lave. Noget andet end landbrug.

Ramte harven

Den lokale Din Tøjmand hed Christian Baun, og han tog ikke piger i lære.

- Min daværende svigerfar var landmand, og en dag, han var ude at køre, havde en af Carsten Bauns lærlinge overhalet hans traktor og ramt hans harve. Så min svigerfar mente, at Carsten Baun skyldte ham en tjeneste. Det var en lidt speciel måde at få læreplads på, husker Lene Bredkjær.

Forholdet til kæresten holdt nogle år, men da det gik i stykker, ville hun væk fra Thy. Så langt mod nord, hun kunne komme. Det blev i Skagen, hvor hun solgte sko i halvandet år.

- Jeg er typen, hvor der skal ske noget, forklarer Lene Bredkjær, som skiftede hverdagssko ud med sportssko og tog en lederuddannelse inden for håndbolden.

Halvtids på gård og i butik

En ny kærlighed bragte hende til Vildbjerg, hvor hun bosatte sig, og hun fik ansvaret for en herretøjsafdeling i Holstebro.

- En dag var jeg tilfældigt inde hos Inga og Henning (IH Modes indehavere, red.) for at handle, og vi talte om, at de godt kunne bruge en medhjælper på halv tid. Vi havde 1000 søer og 10 ansatte derhjemme, så der var egentlig nok at se til, og derfor passede det mig fint, at jeg kunne gå ned i tid ved siden af, at jeg lavede regnskab på gården, siger hun.

- Men det var også godt at komme ud, siger Lene Bredkjær.

Det job, der snart bliver hendes fuldtidsbeskæftigelse, trak hun også så småt i, da hun var i Tøjeksperten for at handle, og snart arbejder hun fuld tid hos én arbejdsgiver.

Hun er glad for, at det blev klæderne og ikke kreaturerne, der vandt dengang, hun satte kurs i arbejdslivet.

- Det er dejligt at være et sted, hvor folk kommer ind i godt humør, og hvor man får en snak med dem. Efter så mange år i byen kender jeg jo Gud og hver mand. Folk kan godt lide, at man kender én, og jeg er jo også et kendt ansigt. Det er ikke sikkert, jeg ved, hvad alle hedder, men jeg ved, hvem de er, siger Lene Bredkjær.

Altid smil uanset dagsformen

Når hun går op fra kælderlokalet og møder folk ved disken og i butikken, så er hun også på. Altid.

- Uanset om man har en dårlig dag, skal man være parat med et smil, siger Lene Bredkjær, som skal nyde den kommende weekend. Det er nemlig den sidste frie weekend inden jul. Inden længe er det Black Friday, og det indvarsler også julehandlen med åbent både lørdag og søndag.

- Til gengæld har jeg kun ét minut på arbejde, så det er ikke det, jeg bruger tid på, siger hun.

I løbet af arbejdslivet har hun skiftevis solgt tøj til drenge og mænd og til børn og kvinder. Der er væsentlig forskel på at betjene de to grupper.

- Det er meget nemmere at sælge tøj til en mand, hvis konen ikke er med, for uanset, hvor meget, han prøver, så køber han altid det første, han har været i, der passer ham. Det er lidt mere vanskeligt at sælge tøj til kvinder, men det hænger nok også sammen med, at kvinder køber tøj løbende over året, mens det med mænd er et par gange årligt, siger Lene Bredkjær, som ikke beklager forskellen. Hun tilføjer da også, at flere end to ud af tre kunder i herretøjsbutikken er kvinder, der køber til deres mænd.

- Når mændene handler her alene, så hører de meget efter, hvordan jeg vurderer det tøj, de prøver, siger Lene Bredkjær.

Arbejdet med børn

De seneste 12 år har hun arbejdet lidt i Timring Børnehave, og de små børn bliver også store.

- Nu er de begyndt at komme ind til Tøjeksperten for at handle, og det er da hyggeligt, siger hun.

Bondemanden har altid travlt, siges der, men det har tøjdamen også.

- Når der ikke er kunder, er der altid en masse ting, der skal klares, så jeg bliver ikke arbejdsløs, siger Lene Bredkjær.

Lene Bredkjær i arbejdstøjet

Lene Bredkjær har de seneste 20 år arbejdet deltids hos IH Mode i Vildbjerg, men fra 1. december bliver hun fuldtidsansat hos Tøjeksperten - også i Vildbjerg - hvor hun de seneste måneder har arbejdet en del, efter at indehaver Martin Søndergaards kompagnon helligede sig sit fuldtidsarbejde uden for tøjbranchen.

52-årige Lene Bredkjær stammer fra en gård nær Glyngøre i Salling, men efter et halvt år på Lægård Landbrugsskole i Holstebro, fik hun en læreplads hos Din Tøjmand i Hurup. Hun blev udlært og var der i 11 år, inden hun var et smut omkring en skobutik i Skagen og idrætshøjskole i Brønderslev.

Kærligheden førte hende til Vildbjerg i 1992, og hun var halvtids på familiens svinegård ved Tiphede, mens hun først var i tøjbutik i Holstebro, inden hun kom til IH Mode.

Ved siden af arbejdet i tøjbutik har hun været børnehavevikar et par steder - hun har stadig åbnevagten i børnehaven i Timring, hvor hun også er vikar.

Da hun var yngre spillede hun Danmarksseriehåndbold og en kort overgang 2. division i Brønderslev, men efter et par korsbåndsskader nøjes hun nu med håndboldfitness, cykling på både racer og mountainbike samt yoga.