Han var sidstevalg, men blev stjernemålmand

Frederik Andersen lignede i 2010 ikke en mand på vej til en stor NHL-karriere. Ishockeykeeperen, der begyndte karrieren i Herning Blue Fox, fylder i morgen 30 år som en af landets lønførende sportsstjerner

30. september 2019, 18.29

Frederik Andersen debuterede i NHL i sæsonen 2013/2014 for Anaheim Ducks, men vogter i dag buret for canadiske Toronto Maple Leafs. Tirsdag 1. oktober fylder den tidligere Herning Blue Fox-spiller 30 år. Foto: Dan Hamilton/Ritzau Scanpix

30 Den danske ishockeymålmand Frederik Andersen er en af de 31 målmænd i verden, som er førstevalg i NHL, verdens stærkeste og mest prestigefyldte ishockeyliga.

Da danskeren tilbage i 2010 første gang blev draftet i syvende og sidste runde af Carolina Hurricanes, tydede intet dog på en stor karriere i NHL.

Men i morgen, tirsdag 1. oktober, kan Frederik Andersen fejre sin 30-års fødselsdag med over 300 NHL-kampe på cv’et og en årlig hyre, der hører til i toppen af dansk idræt.

Som søn af den tidligere landsholdsmålmand Ernst Andersen var vejen ind på isen nærliggende. Og at stille sig mellem stængerne lå også lige for, generne taget i betragtning.

Verdens største liga

Frederik Andersen indledte seniorkarrieren i 2008 hos Herning Blue Fox, inden han drog videre til Frederikshavn White Hawks.

Det var under opholdet i det nordjyske, at han i 2010 tilmeldte sig NHL-draften for at forfølge drømmen om en kontrakt i verdens største liga.

Den lykkedes, men ad omveje over flere år.

I 2010 valgte Carolina Hurricanes faktisk Frederik Andersen, men med holdets sidste valg i syvende og sidste runde af draften. Det kastede ingen NHL-kontrakt af sig.

I stedet tog han til Frölunda HC i Sverige, imponerede stort og vendte tilbage til NHL-draften i 2012.

Denne gang snuppede Anaheim Ducks ham i tredje runde som nummer 87 af alle, og via gode præstationer for holdets farmer-hold, Norfolk Admirals, endte han med at få NHL-debut i 2013.

Han nåede 125 kampe for holdet på tre sæsoner, inden Toronto Maple Leafs havde udset sig ham som klubbens nye førstemålmand.

I sommeren 2016 underskrev han en femårig kontrakt med det canadiske hold med en årsløn på cirka 33 millioner kroner.

Giver tilbage til næste generation

Livet i NHL har betydet, at der ikke har været meget tid til det danske landshold. Frederik Andersen var dog med ved VM på hjemmebane i Jyske Bank Boxen i Herning i 2018, men før det var slutrunden i 2012 hans seneste VM.

NHL-sæsonen indledes i oktober, og i august var han på visit i Danmark sammen med NHL-kollegerne Lars Eller og Mikkel Bødker til opvisningsturneringen Hockey Stars. Formålet var at give lidt tilbage til ungdomsarbejdet i dansk ishockey, som også ligger Frederik Andersen meget på sinde.

- Jeg vil gerne være med til at støtte dansk ishockey. Den er årsagen til, at vi er der, hvor vi er i dag, sagde han ved den lejlighed. /ritzau/

Frederik Andersen begyndte sin ishockeykarriere i Herning. Han har ikke spillet for Blue Fox i 10 år, men så sent som I sommer var han tilbage i hallen, fordi det ligger ham på sinde at »give tilbage« til ishockeysporten og de nye generationer. Foto: Thomas Damm