Erhvervsfagligt snit på HA-uddannelsen

Erhvervsøkonomi-studerende på AU Herning skal fremover samarbejde tæt med områdets virksomheder gennem projektorienterede forløb

Udgivet:06. januar 2023, 18.00

Læsetid:4 minutter

AU Herning ændrer nu i uddannelsen erhvervsøkonomi (HA), da man ønsker at skabe en større sammenhæng mellem studerende og erhvervslivet. Foto: Flemming Hansen

Lene Toksvig
Magasinredaktør
Lene Toksvig
Magasinredaktør| +45 96 26 37 62 | toksvig@herningfolkeblad.dk
Journalist siden 2009 - samme år blev jeg ansat på Herning Folkeblad som magasinredaktør. Jeg tager mig primært af mediehusets specialudgivelser som Boligmagasinet og livsstilsmagasinet Zoom samt ugeaviserne Herning Bladet og Sunds-Gjellerup Avis.
Se flere artikler af Lene Toksvig

9 måneder siden

Når det næste hold studerende til august tager hul på bacheloruddannelsen erhvervsøkonomi (HA) på AU Herning i Birk, er det det første hold, der prøver kræfter med det nye uddannelsesforløb, som AU Herning har skabt for uddannelsen.

- Vi har fået mulighed for at sætte vores eget aftryk på uddannelsen, som er et udtryk for, hvor vi befinder os, fortæller Inger Mørch Hauge, som er uddannelsesleder på AU Herning.

Aftrykket er erhvervsfagligt, for de HA-studerende skal fremover arbejde tæt sammen med nogle af områdets virksomheder. Det skal de på hvert semester, som afsluttes med et virksomhedsprojekt.

- Vi laver en pulje af virksomheder, der står til rådighed for de studerende på årgangen, og så er det planen, at virksomheden binder sig til hele uddannelsen, for så får virksomhederne mest ud af det. De studerende lærer jo mere og mere, siger Inger Mørch Hauge.

Idéen til det nye forløb, der også gælder for uddannelsens engelske version, som hedder BSc in Economics and Business Administration, har universitetet hentet i andre uddannelser på AU Herning, hvor ingeniøruddannelserne har stor succes med at koble studerende og virksomheder sammen. Uddannelsen deles op i temaer, så de studerende arbejder med forretningsmodeller, virksomhedskommunikation, virksomhedsøkonomi og strategi.

- Vi prøver at holde det i et tema, så det bliver klart, hvad det går ud på. De studerende skal vide, hvad de går ind til, og så får virksomhederne mere ud af det, siger Inger Mørch Hauge.

Konkrete problemstillinger

Det betyder, at de studerende vil modtage undervisning i de forskellige temaer, og så får man efterfølgende mulighed for med det samme at prøve de tillærte teorier af i praksis ved at arbejde med de konkrete problemstillinger, som virksomhederne stiller med.

- Vi håber, at virksomhederne oplever, at der skabes mere tillid og åbenhed mellem virksomheden og de studerende, så man bliver sparringspartnere for hinanden, siger Inger Mørch Hauge - og uddyber, at virksomhederne får adgang til den nyeste viden, ligesom de får kendskab til eventuel fremtidig arbejdskraft.

Desuden lægger den »nye« uddannelse også op til, at man i højere grad skal arbejde i studiegrupper.

- Vi vil gerne give de studerende redskaber og personlige kompetencer ved at arbejde med sig selv og med en studiegruppe - man skal arbejde sammen med andre, så der er en god grund til at komme på universitetet i stedet for at sidde derhjemme og læse, siger Inger Mørch Hauge.

Erhvervsfagligt netværk

Det nye forløb får uddannelserne i Herning til at skille sig ud fra HA-uddannelserne i Aarhus og andre steder, men Inger Mørch Hauge understreger, at det kun er undervisningsformen, der ændres ved - alle studerende kommer ud med det samme resultat: En bachelor i erhvervsøkonomi.

- Man får den samme titel som andre HA’ere. De studerende kigger meget by, når de vælger uddannelse, og derfor ser vi på, hvad vi kan slå på for at få dem hertil, og vi kan slå på, at man her får et erhvervsfagligt netværk, man ellers ikke kan få, fortæller Inger Mørch Hauge.

- Man får de samme kompetencer som en klassisk HA, men vi har kigget på nærheden til virksomheder og så arbejdet i studiegrupper, fortsætter hun.

Dermed åbner man også de samme døre, som man hidtil har gjort, for HA er en bredt funderet uddannelse, der giver mange muligheder for at læse videre på en række kandidatuddannelser som blandt andet cand.merc.

- Vi er almene og generelle, og så bliver det først specifikt senere. Nogen ved, hvad de vil, mens andre er i tvivl, men vil man noget inden for marketing, økonomi eller ledelse, så er dette uddannelsen, man bør tage, påpeger Inger Mørch Hauge.

Fra sommeren 2023 kræver det et snit på 6,0 for at blive optaget på HA og BScB på AU Herning. Tidligere var der frit optag.

- Så det bliver spændende at se, hvordan studiemassen bliver, siger Inger Mørch Hauge, der håber, at det nye tiltag falder i god smag hos de studerende.

- Vi har glædet os til det her. Vi håber at få studerende, der synes, det er interessant at arbejde med noget konkret, og hvor man kommer til at bruge redskaberne, man tilegner sig, i praksis. Det peger på, hvad det er, vi kan her i Herning, og nu krydser vi fingre for, at det lykkes, lyder det forventningsfuldt.