Ny operachef fra København

Freja Lyme er ny leder af Operaen i Midten, som hun vil videreudvikle

2. august 2021, 12.40

31-årige Freja Friberg Lyme tiltræder 1. august stillingen som leder af Operaen i Midten. Foto: Pr-foto

HERNING Operaen i Midten, der dækker Herning, Ikast-Brande, Holstebro og Struer, har fået ny chef.

Efterfølgeren for Flemming Vistisen er som leder indstillet på at udnytte synergien fra de fire midtvestjyske kommuner og et lydhørt erhvervsliv til at skabe musikforestillinger for alle.

For otte år siden vidste hun ikke mere om opera end de fleste af os.

Nu er hun udpeget til at lede det midt- og vestjyske musikdramatiske teater Operaen i Midten, men tag ikke fejl: 31-årige Freja Friberg Lyme har i mellemtiden udbygget sin akademiske uddannelse i religion og kulturhistorie ved at tage en master i operainstruktion i italienske Verona, hun har instrueret førende operakompagnier, og hun har ledet sit eget Den Åbne Opera til adskillige premierer, der ofte har fundet sted i en overraskende form, og hvor man mindst ville have forventet det.

- Gennem min opvækst lå det ikke i kortene, at jeg skulle beskæftige sig med opera. Jeg kommer ikke fra et musikalsk eller teatermæssigt miljø, men mens jeg læste kandidat på universitetet i København, fik jeg studiejob som statist på Operaen på Holmen. Og da blev jeg fuldstændig forelsket i den verden, siger Freja Friberg Lyme i en pressemeddelelse.

Opera er for alle

Hun drager til jobbet i Midt- og Vestjylland med en vision og intention om at udfordre operagenren og gøre dens miljø større og bredere - og dermed følge i det spor, som den afgående operachef, Flemming Vistisen, har lagt gennem 17 år i samarbejde med de fire sponsorerende kommuner, Ikast-Brande, Herning, Holstebro og Struer.

- Jeg kom oprindelig til genren udefra og følte, at opera med alle sine dogmer og traditioner var svær at komme ind i, siger Freja Friberg Lyme.

- Men i virkeligheden har den en masse at tilbyde, som ikke kræver noget. Den bringer os tilbage til det følelsesmæssigt universelle, som ligger i os alle sammen, fortsætter hun.

- Derfor er opera hverken for eliten eller en særlig del af befolkningen. Det ser jeg frem til at kunne realisere gennem mere faste relationer, end jeg før har været vant til at arbejde med, siger Freja Friberg Lyme.

Flytter til Holstebro

I 2020 modtog Freja Friberg Lyme karriereudviklingslegatet Den Unge Kunstneriske Elite fra Statens Kunstfond, som sponsorerer mentorforløb og rejser til at udvikle faglighed og netværk.

Den rejse fortsætter lige om lidt i og omkring Holstebro, hvor operaen har hovedkvarter, og den københavnsk fødte og opvoksede Freja Lyme er ikke mærkbart nervøs for kulturskiftet.

- Jeg glæder mig til at rykke til Holstebro-området og kombinere den viden og erfaring, jeg har fra mit arbejde med at gøre opera mere tilgængelig, med de kræfter og erfaringer, der er i Jylland, siger den kommende kompagnichef.

Indlæser debat...