Ud af krisen vokser hjælpsomheden

Hjælpsomme borgere viser samfundssind, og tilbyder assistance til indkøb og børnepasning

13. marts 2020, 13.51

Else Lütken Knudsen (og hunden Bella) tilbyder at hjælpe børnefamilier med pasning, nu hvor skoler og børnehaver lukkes ned. Foto: Privatfoto

BORDING - Jeg kan jo ikke redde verden, men hvis jeg kan ordne et indkøb for en enkelt eller to medborgere i nød, så har jeg da hjulpet lidt.

Ordene kommer fra 52-årige Birgit Møberg Ditlev fra Bording, der torsdag morgen i et opslag på Facebook tilbød sin assistance til ældre eller andre, der er fanget i det logistiske kaos, som er opstået som konsekvens af coronavirussen.

Avisen ringede til hende torsdag eftermiddag for at høre mere om tilbuddet.

- Jeg arbejder til hverdag i hjemmeplejen, og da jeg har vagt i weekenden, har jeg fri hele torsdagen. Så jeg tænkte, at jeg måske kunne gøre lidt nytte. Men først når min mand kommer hjem fra sit job i Sunds, for han har bilen, sagde Birgit Møberg Ditlev.

Interesse for hinanden

Der var på dette tidspunkt ikke kommet henvendelser fra borgere, der havde behov for indkøbsassistance.

- Jeg tilbød min hjælp uden at være påtrængende, men er der ikke brug for hjælpen, er det jo fint. Måske viser det bare, at folk trods alt finder løsninger og får hverdagen til at fungere. Det kan være et tegn på, at det hele nok skal gå langt nemmere, end vi frygter, sagde Birgit Møberg Ditlev og tilføjede:

- Og så viser det her også noget om det sammenhold og den interesse der er for hinanden i en mindre by som Bording.

Flere har tænkt tanken

Birgit Møberg Ditlev er ikke alene om at vise fællesskabsfølelse i en tid, der er svær for os alle. Flere andre borgere har også tilbudt deres arbejdskraft frivilligt.

- Det er rart at se, at flere har tænkt tanken, at bare en halv times hjælp kan være nok til at redde dagen for andre. Måske er det en enlig mor med tre børn, som har svært ved at få mulighed for at købe ind, eller det kan være en ældre og svagelig person, som slet ikke bør gå ud i disse tider, forklarede Birgit Møberg Ditlev.

Else og Bella elsker børn

56-årige Else Lütken Knudsen, der også bor i Bording, skrev torsdag morgen i et opslag på Facebook, at hun også gerne vil yde en indsats:

»I anledning af at alle institutioner er lukkede de næste 14 dage, er der jo nok en del familier, der får svært ved at få passet deres børn. Jeg går hjemme. (Vi har en sød og rolig hunhund Bella.) Så hvis der er nogen, der har brug for børnepasning, vil jeg gerne tilbyde min hjælp.«

Avisen fangede hende på telefonen torsdag aften for at høre, om der var kommet henvendelser fra børnefamilier.

- Det er der ikke endnu, så jeg ser tiden an. Heldigvis kender mange i byen mig, så det kan jo være, at budskabet først skal spredes lidt mere. Jeg lader i hvert fald tilbuddet stå åben, sagde Else Lütken Knudsen og uddybede mere om baggrunden for sin hjælpsomhed:

- Jeg har et hold tvillinger. En dreng og en pige på 25 år, så de er flyttet. Nu går jeg hjemme, og det med børn falder mig så naturligt. Jeg har arbejdet i Engesvang Børnehuse, hvor jeg hjalp til i køkkenet, og jeg har altid elsket børn. Så hvis jeg kan bidrage med noget og hjælpe andre, så skal jeg da gøre det.

Flere smil i fremtiden

Lige i disse dage vokser corona-krisen hurtigere, end det er til at forstå. Men de ekstreme tiltag, som de danske myndigheder har iværksat for at forsinke virussen i at kortslutte sygehusvæsenet, vil forhåbentlig om nogle uger bringe en mere normal hverdag tilbage.

- Når vi bliver rystet som samfund, finder vi ud af, hvor meget vi har brug for hinanden og behov for hinanden. Derfor er det vigtigt, at vi kommer hinanden meget nærmere og meget tættere lige nu. Det betyder rigtig meget. Og jeg tror, at efter alt det her, så smiler og hilser folk lidt mere til hinanden, sluttede Else Lütken Knudsen.

Birgit Møberg Ditlev vil gerne assistere med indkøb af dagligvarer for folk, der ikke selv har mulighed for det i disse coronavirus-tider. Foto: Privatfoto