Ældre 1.000.000.000

12. august 2019, 11.30

Ole Madsen.

ÆLDREMILLIARDEN Ældre milliarden kaldte Folketinget den gave, de for år tilbage uddelte til de ældre. Det var nok mest tænkt, at pengene skulle komme plejehjemsbeboere til gode, men der er da vist også faldet lidt af til andre grupper af ældre.

Når man i mere end de sidste 15 år har haft sin daglige gang på et plejehjem, kan man nok få øje på områder, som til nytte for de ældre kunne tilgodeses. Det har været i mit lod at følge folk med rollator eller skubbe dem i kørestol på en tur i det fri. Min erfaring kommer af, at jeg nok har tilbagelagt samlet omkring 10.000 km bag en kørestol til dato på denne måde. Derved får man kendskab til vej- og særlig fortovsbelægninger. De er ikke jævne alle steder kan man roligt sige.

På et tidspunkt benyttede jeg mig af Herning kommunes »Giv os et praj«-ordning og det endte da også med en forbedring på et lille punkt.

Men ærlig talt, så burde fortovene omkring vore plejehjem asfalteres. Den løsning - med at asfaltere fortove – kendes i andre kommuner, men vist ikke i Herning. Den er særlig anbefalelsesværdig omkring plejehjem og i øvrigt, hvor der færdes mange med rollator eller kørestol. Her kunne man også tænke på f. eks. gågader, men de ældre er nok ikke lige det publikum, som de handlende har mest øje for. Folk i kørestol er nu ikke begejstrede for vor bys hovedgade, det har jeg fået at vide under ture der.

Utallige gange er jeg af en person i en kørestol blevet bedt om at bruge kørebanen. Ofte vil den ældre med rollator også helst bruge kørebanen. Vi gør det derfor ofte, hvor færdslen er lille på vejen.

Men hvor ville det være en god løsning at bruge lidt af ældremilliarden til at få asfalteret fortovene i nærheden af vore plejehjem. De ældre kunne så spare deres klager til mig over de elendige fortove, som de bestemt synes, at borgmester og byrådsmedlemmer skulle prøve en tur i kørestol.

Det bliver nok først til virkelighed den dag, de selv er på plejehjem. Men til den tid vil de kære byrødder kunne sætte pris på, om de nu tog den beslutning at få asfalteret de omtalte fortove og stier.