Borgere i Vorgod-Barde tvinges til at betale for sundhedshus

16. januar 2020, 13.22

Jakob Sølvhøj. Foto: Steen Brogaard

EGENBETALING Vi skal holde gang i hele Danmark, og jeg forstår udmærket de lokale borgere, som samler ind for at få et sundhedshus. Men samtidigt er det et klart skråplan, at vi overlader den offentlige velfærd - og udviklingen af lokalsamfund - til det private initiativ. Andre steder hører vi om juleindsamlinger til trampoliner i fritidshjem eller skjult brugerbetaling gennem forhøjede priser på basisting på plejehjemmene. Alt sammen i des-peration for at give børn og ældre lidt glæde i hverdagen, kommunerne ikke kan finde penge til.

Men det går ikke at udvikle den offentlig velfærd i den retning, for det undergraver vores fællesskab og tilliden til, at der er et sikkerhedsnet under os alle.

Vorgod-Bardes egenbetaling bliver dog helt absurd, fordi Ringkøbing-Skjern Kommune har små 300 millioner kroner liggende i kommune-kassen. De penge skal blive liggende på bunden af kommunens kistebund på grund af budgetloven, som sætter stramme rammer for kommunernes forbrug og straffer dem, hvis de bruger bare én krone mere end budgetteret.

I virkeligheden ville de to millioner kroner til sundhedshuset i Vorgod-Barde på ingen måde have betydning for kommunens økonomi, men på grund af budgetloven må pengene ikke bruges uden, at kommunen skærer andre steder.

Jeg håber, det lykkes Vorgod-Bardes borgere at få samlet pengene sammen til et sundhedshus, men helt ærligt, så vil det her ikke være det sidste eksempel, vi ser, hvor budgetloven presser ansvaret for velfærd over på private hænder. Hvis vi skal have Danmark tilbage på ret kurs, skal vi skrotte budgetloven og lade nogle af de låste penge i kommunekasserne betale for udviklingen.