Solstrålehistorie i Vildbjerg: Nyt anlæg sparer 43.000 ton CO2

Senere i år er et nyt solcelleanlæg ved Vildbjerg klar til at producere strøm til 20.000 husstande

13. januar 2021, 11.05

Der er allerede solceller i Vildbjerg. Nu kommer der yderligere et anlæg i området. Foto: Tom Laursen

VILDBJERG En ny solcellepark på 77 hektar er på vej ved Vildbjerg.

Det er danske BeGreen, der står for at planlægge og opstille anlægget, der er finansieret af den tyske investeringsfond Luxcara.

Anlægget i Vildbjerg kan forsyne, hvad der svarer til 20.000 husstande med elektricitet. Ud over den vestjyske park, vil BeGreeno g Luxcara anlægge tre parker på Sydsjælland.

Luxcara, der investerer på vegne af blandt andet tyske pensionskasser og forsikringsselskaber, vil være ejer af de fire solcelleparker, mens BeGreen står for opførelse, drift, vedligehold og daglig ledelse.

Privat-finansieret

Anders Dolmer, bestyrelsesformand for BeGreen, fremhæver, at den nye solcellepark vil levere et positivt bidrag i klimaregnskabet meget hurtigt, fordi de nødvendige tilladelser og aftaler til at gå i gang er indhentet.

- Med aftalen med Luxcara forventer vi at kunne sende ny grøn strøm fra Vildbjerg på markedet allerede senere i år – og vel at mærke uden nogen form for offentlig støtte. Vi er meget glade for at kunne bidrage til, at Herning når de klimamål, kommunen sigter efter, og vi har undervejs haft en positiv dialog om udformningen af solcelleanlægget, siger Anders Dolmer i en pressemeddelelse.

- Vi lægger stor vægt på, at det nye anlæg syner så lidt som muligt i landskabet – og at der fortsat vil være produktion af fødevarer på arealerne. Solcellepanelerne placeres på flade jorder og vil inden længe blive omkranset af tætte levende hegn, der giver gode betingelser for blomster, insekter og dyr. Samtidigt sørger vi for, at der fortsat vil være landbrugsproduktion på arealerne såsom økologisk produktion af lammekød eller dyrkning af græs til proteinudvinding, siger bestyrelsesformanden.

Nye muligheder

Borgmester Lars Krarup, Herning Kommune kalder det »en god nyhed, at anlægget kan realiseres«.

- I Herning Kommune er bæredygtighed højt oppe på dagsordenen, og Vildbjerg-parken er med til at skubbe i den rigtige retning. Det er også positivt, at naturen tænkes ind i projektet, og at der fortsat vil være landbrugsproduktion på arealerne. I Herning Kommune siger vi jo normalt, at ”her er alle muligheder åbne”. Jeg synes, dette projekt passer rigtig fint til den talemåde, siger Lars Krarup i pressemeddelelsen.

Solcelleparken ved Vildbjerg er omfattet af en lokalplan, som Herning Byråd vedtog i 2015. Strømproduktionen fra solanlægget ved Vildbjerg kan reducere CO2-udledningen med cirka 43.000 ton årligt.